marți, iunie 18, 2019
Actualitate

Klaus Iohannis, DEVASTAT înaintea summitului UE de la Sibiu

100views

Summit-ul de la Sibiu trebuia să fie ca o victorie pentru Klaus Iohannis însă este departe de a lua o medalie pentru el. Stângăcia de care dă dovadă (neinvitarea primului ministru, scandalurile pe care le face) cam pun în umbră evenimentul. Cert este că președintele Klaus Iohannis este tot mai nervos. Se vede clar din desele atacuri fără substanță.

loading...

Jurnalistul Doru Bușcu are un articol devastator la adresa imaturului șef de stat și susține că Iohannis folosește violența și ca urmare a totalei lipse de idei. Imobilitatea lui politică, absența gîndirii și a operei politice, amatorismul și ignoranța l-au împins spre cea mai mitocănească și agresivă formă a frustrării. 

”Anul violenței înaintează spre punctul de fierbere. 2019 e cazanul în care România își consumă clocotul politic. O arată nu atît legumele puse la foc, cît bucătarii. Discursul politic se ascute, ura iradiază în mase și, de acolo, bolborosește sub capac. Chef-ii sînt la cuțite. Gustă pe rînd din ciorbă, apoi adaugă, cu inconștiență, condimentele care o fac de nemîncat. Într-un impuls pe care doar medicii îl înțeleg, Klaus Iohannis deșartă în oală fraze periculoase pentru sănătatea publică.

loading...

“Pe mine, în final, mă interesează”, zice el pe 25 aprilie, “cei care sînt alături de PSD în acest atac asupra Justiției, în această proastă guvernare.” Și continuă: “Vreau să văd cine este împreună cu mine”.

Vrea, adică, o linie de separație între suporterii pesediștilor și susținătorii lui. Vrea ca abisul dintre oameni să fie adîncit pe criterii politice, vrea ca cele două galerii să fie definite clar înainte de încăierare. Vrea contrast, adversitate, separație. E viziunea președintelui tuturor românilor. Dacă nu cumva Constituția se înșeală atunci cînd îi pretinde să fie garantul, între altele, al “unității țării”, Iohannis e, a suta oară, neconstituțional.

Mai mult decît cerința faliei româno-române, din discurs răzbat amenințarea și setea de poliție politică. “Mă interesează”, zice Iohannis, “cei care sînt alături de PSD.” Cînd te interesează adversarii, arăți o curiozitate de rău augur. De ce să te preocupe inamicii dacă nu pentru a le veni de hac? Și de ce să o spui public, dacă nu ca să-ți îndemni asociații la acțiune? Asociații instituționali ai președintelui sînt, înainte de toate, Serviciile, cărora le-a fost adresat, iată, îndemnul de a-i lista pe inamici și a-i aduce la cunoștința șefului politic. Urmează, pe lista asociaților, anumite parchete și curți cu vocație politică. Lor le e comunicată nemulțumirea președintelui cu privire la activitatea adversarilor. În aer plutește, mută, dar explicită, așteptarea unor măsuri.

Prin urmare, președintele Iohannis asmute asupra adversarilor politici cîinii supărării sale, cetele de forță ale regimului pe care-l vrea repetat. O face fără să-și dea seama sau cu intenție, prea puțin contează. Mesajul conține și îndemnul, și nevroza. Iohannis incită la conflict, la segregare politică, la tabere de război.

De ce face asta? Pentru că violența e noua modă a dreptei. Introdusă de Traian Băsescu în discursul public, violența a fost moștenită de Iohannis odată cu instrumentele ei. O vreme, noul președinte s-a mulțumit să o folosească cu stîngăcie, apucînd-o uneori de tăiș, alteori călcînd în ea ca într-o greblă. După ce, însă, a văzut că partidele de intelligence adună procente cu ajutorul ei, a început să-i caute mînerul.

Iohannis folosește violența și ca urmare a totalei lipse de idei. Imobilitatea lui politică, absența gîndirii și a operei politice, amatorismul și ignoranța l-au împins spre cea mai mitocănească și agresivă formă a frustrării. Unui președinte prost nu-i rămîne decît violența. Pe care o rotește buimac desupra capului, izbind de-a valma, ca un nebun, în aparențe și oportunități. Rămîne de văzut cine o va folosi mai bine în lupta fratricidă pentru Cotroceni: el sau alunecoșii lui aliați din tabăra dreptei?”, a scris Doru Bușcu în catavencii.ro.

loading...

Leave a Response