luni, iulie 22, 2019
Actualitate

Reacţia lui Iohannis privind rechemarea lui Maior. Scrâșnet de măsele rupte

526views

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, miercuri, că a văzut scrisoarea prin care ministrul Teodor Meleşcanu a solicitat rechemarea lui George Maior din funcţia de ambasador în SUA, precizând că va lua o decizie imediat ce se termină summit-ul de la Sibiu.

loading...

„Da, am văzut această scrisoare (de rechemare a lui George -n.r.) şi imediat după ce terminăm cu summit-ul voi lua o decizie în această chestiune”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

Preşedintele a precizat că va lua în considerare toate informaţiile pe care le are la dispoziţie despre George Maior. „Pentru mine contează toate datele importante şi o să ţin cont de toate datele care sunt la dispoziţia mea şi vă asigur că sunt multe. Pot să vă spun că m-am simţit confortabil în 2014, cum nu m-am simţit nici în 2013, atunci când ANI a decis să înceapă o procedura împotriva mea, o aiurea la acea vreme şi vom mai discuta despre aceste chestiuni”, a completat Iohannis.

loading...

Reacţia şefului statului vine după ce ministrul de Externe Teodor Meleşcanu a anunţat, miercuri, că a transmis către Cotroceni cererea de rechemare a lui George Maior din funcţia de ambasador al României în SUA precum şi propunerea numirii unui nou ambasador la Washington.

George Maior a fost audiat în Comisia de Control SRI în anul 2018, cu privire la protocoalele secrete încheiate de Serviciul Secret de Informaţii în perioada în care a condus această instituţie, dar şi cu privire la relaţia pe care o avea acu Horia Georgescu şi cum a influenţat, prin SRI, dosarele pe integritate.

Raportul Comisiei de control, privind colaborarea dintre SRI şi ANI, arată că faptele fostului şef al Serviciului, George Maior, ”se circumscriu unor acţiuni de poliţie politică, menite să afecteze grav procese democratice, pentru a obţine influenţă politică nelegitimă”. Mai exact, Maior ar fi folosit instituţia şi relaţia cu ANI pentru a-şi crea oportunitatea să devină premier, dacă Victor Ponta ajungea preşedinte.

Ministrul de Externe mai avea pe masă, din toamna anului trecut, o solicitare de rechemare a ambasadorului George Maior, formulată de Comisia de Politică Externă din Senat.

Maior a fost numit ambasador al României în SUA în iunie 2015. Anterior a deţinut funcţia de director al SRI timp de peste opt ani, devenind cel de-al patrulea director al Serviciului Român de Informaţii la data de 4 octombrie 2006. Până la acea dată, a fost senator PSD şi preşedinte al Comisiei pentru Apărare, Ordine Publică şi Securitate Naţională din Senat.

Ultimul cuvânt privind rechemarea îl are preşedintele Klaus Iohannis.

loading...

Leave a Response