42 de jurnaliști vor fi arestați în Turcia. Atentat grav la libertatea presei
Externe

42 de jurnaliști vor fi arestați în Turcia. Atentat grav la libertatea presei

Măsurile de epurare continuă în Turcia. 42 de jurnaliști vor fi arestați pentru modul în care au relatat tentativa de lovitură de stat eșuată. Autoritățile turce au emis luni mandate de arestare. Este de nedescris modul în care se acționează în Turcia având în vedere că procesele par să dispară cu desăvârșire. Potrivit mai multor surse, mulți dintre cei arestați în ultima săptămână nu au avut parte de un proces, ci doar au fost aruncați în temniță.

Cunoscutul comentator şi fost parlamentar Nazli Ilicak se află printre cei pe al căror nume a fost emis un mandat de arestare, a relatat NTV. Autorităţile turce au suspendat, reţinut sau plasat sub anchetă pete 60.000 de militari, poliţişti, judecători, profesori sau funcţionari publici în zilele care au urmat puciului eşuat din 15 iulie, aminteşte Reuters.

loading...

Magistrați europeni pentru democrație și libertate (MEDEL) au solicitat recent secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, să ceară Turciei eliberarea miilor de judecători și procurori arestați. La ora actuală se vorbește peste 2.700 de judecători și procurori au fost demiși și arestați de guvernul turc în noaptea de 16 iulie, în contextul loviturii de stat eșuate.

„Este șocant să aflăm că, într-o țară membră NATO, un sfert din magistrații din Turcia au fost demiși în mijlocul nopții pe baza unor ‘investigații’ făcute de servicii secrete, fără a fi încă judecați și condamnați pentru că au făcut ceva ilegal”, afirmă magistrații europeni în scrisoare.

„Vă solicităm de aceea, în calitate de secret general NATO, să cereți Turciei să respecte principiile democratice cu care a fost de acord la Varșovia, să elibereze judecătorii și procurorii arestați în mod arbitrar și să întoarcă țara pe direcția democratică, singura care poate aduce pace și prosperitate cetățenilor turci”, se mai spune în scrisoarea semnată de magistrații europeni.

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

To Top
// Infinite Scroll $('.infinite-content').infinitescroll({ navSelector: ".nav-links", nextSelector: ".nav-links a:first", itemSelector: ".infinite-post", loading: { msgText: "Loading more posts...", finishedMsg: "Sorry, no more posts" }, errorCallback: function(){ $(".inf-more-but").css("display", "none") } }); $(window).unbind('.infscr'); $(".inf-more-but").click(function(){ $('.infinite-content').infinitescroll('retrieve'); return false; }); $(window).load(function(){ if ($('.nav-links a').length) { $('.inf-more-but').css('display','inline-block'); } else { $('.inf-more-but').css('display','none'); } }); $(window).load(function() { // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' }); $('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); }); });