5 cărți de care ai auzit, dar nu știai că au fost interzise
Life

5 cărți de care ai auzit, dar nu știai că au fost interzise

Sokant.ro vă prezintă astăzi cinci dintre marile cărţi ale literaturii universale, la care cititorii nu au avut acces, în anumite momente, ca urmare a deciziilor autorităţilor. În pofida istoriei lor, la ora actuală, unele dintre ele reprezintă chiar lecturi obligatorii.

1001 de nopţi. Poveşti arabe

1001 de nopți a cauzat un impact mare în Occident în secolul al XIX-lea, o epocă în care au început sa fie de mare anvergură expedițiile și investigațiile geografice și descoperirea de culturi exotice. În realitate, O mie și una nopți s-a tradus pentru prima oară în 1704, dar acea primă versiune franceză, aparținând lui Antoine Galland, era o adaptare, un text „curățat” de actele de adulter și faptele sângeroase ce abundă opera. Una din traducerile ce au ajuns populare a fost cea a lui Richard Francis Burton, diplomat, militar, explorator și împătimit al culturii africane. One_Thousand_and_One_Nights17Poveştile au fost considerate imorale, iar în 1873 au fost interzise în SUA. Mult mai târziu,  în 2010, avocaţi de renume din Egipt au cerut interzicerea cărții, tot pe considerente imorale, dar demersul a eșuat.

Frankenstein – Mary Shelley

Romanul a apărut prima dată în 1818, fiind publicat anonim. Numele autoarei a apărut de-abia pe coperta celei de-a doua ediţii, publicate în Franţa, în 1823. Frankenstein by Mary ShelleyCartea spune povestea unui monstru creat în urma unui experiment ştiinţific. Volumul a fost interzis în Africa de Sud în 1955, pentru că a fost considerat obscen şi indecent.

Tropicul Capricornului – Henry Miller

loading...

Povestea se petrece în 1920, în New York şi, deşi ficţiune, există elemente din biografia lui Miller care se regăsesc în roman. Cartea arată anii de tensiune cu soţia sa, June Miller şi încercarea lui Henry de a-şi găsi propria voce ca scriitor.download Timp de 30 de ani, cartea a fost interzisă în Statele Unite, până când Curtea Supremă a dat un verdict că nu este un roman obscen. De asemenea, aceasta a fost interzisă şi în Turcia în 1986.

Madame Bovary – Gustave Flaubert

Romanul este povestea Emmei Bovary, soţia unui doctor, care are o relaţie în afara căsniciei. 9781603841238Din 1856 (anul apariţiei) şi până spre finalul secolului al XIX-lea, cartea a fost interzisă pentru „ofensă adusă moralei publice”.

De veghe în lanul de secară- J.D. Salinger

De veghe în lanul de secară apare în toate bibliografiile obligatorii, dar la început a fost interzisă în majoritatea bibliotecilor școlare din America. Părinții considerau că limbajul folosit este ofensator și de natură sexuală. 646x404Acestora nu le erau pe plac nici descrierile prostituției și depresiei. De la publicarea sa în 1951 şi până la finalul anilor ’90 cartea a fost interzisă în mai multe state americane.

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

To Top
// Infinite Scroll $('.infinite-content').infinitescroll({ navSelector: ".nav-links", nextSelector: ".nav-links a:first", itemSelector: ".infinite-post", loading: { msgText: "Loading more posts...", finishedMsg: "Sorry, no more posts" }, errorCallback: function(){ $(".inf-more-but").css("display", "none") } }); $(window).unbind('.infscr'); $(".inf-more-but").click(function(){ $('.infinite-content').infinitescroll('retrieve'); return false; }); $(window).load(function(){ if ($('.nav-links a').length) { $('.inf-more-but').css('display','inline-block'); } else { $('.inf-more-but').css('display','none'); } }); $(window).load(function() { // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' }); $('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); }); });