70 de generali din Servicii, MAI și MApN și peste 100 de magistrați au ieșit la pensie. Detalii incredibile
News

70 de generali din Servicii, MAI și MApN și peste 100 de magistrați au ieșit la pensie. Detalii incredibile

Din luna decembrie a anului trecut, au profitat de noile reglementări de calcul a pensiei pentru personalul din Armată, Interne și servicii și au trecut în rezervă aproape 70 de generali, cei mai mulți provenind din MApN și MAI, potrivit informațiilor obținute în exclusivitate de QMagazine.

loading...

Situația se prezintă astfel – 26 de chestori de Poliție, cu diferite categorii, asimilați generalului, au trecut în rezervă în cadrul MAI. De la Ministerul Apărării, din luna decembrie și pană la finele lunii iulie au trecut în rezervă 22 de generali (cu una sau mai multe stele). Mulți dintre ei au fost avansați înainte de a fi trecuți în rezervă, astfel că au mai c’știgat la pensie c’teva sute de lei. SRI a scos la pensie 10 generali într-o singură zi, pe 31 iulie, însă, pe parcursul anului nu doar Florian Coldea a fost trecut în rezervă, ci încă alți doi generali, astfel numărul total, la SRI, este de 13.

STS are patru generali trecuți în rezervă, între ei aflandu-se și directorul serviciului, gen. Marcel Opriș. Din informațiile pe care Q Magazine  le-a obținut din surse convergente, provenite din politică și din servicii, generalul Opriș a fost trecut în rezervă, la cererea sa, dar este foarte probabil să răm’nă la conducerea STS. La ședința CSAT de marți se va discuta cazul lui Marcel Opriș, cel mai longeviv director în fruntea unui serviciu secret (13 ani). Legea nu-i interzice să rămană în funcție chiar și aflat în rezervă. În acest moment, potrivit unor surse, Marcel Opriș este șeful STS și nu are înlocuitor.

La SPP un singur general ieșit la pensie din luna decembrie a anului 2016. Aceste ieșiri masive, fără precedent, din sistemul de siguranță națională sunt la cerere. Vorbim de oameni  care au între 40 și 50 de ani, ajunși la apogeul maturității profesionale și care la pensie c’știgă și mai mult decat au avut vreodată salariul în perioada în care au fost activi.

Potrivit surselor QMagazine,  generalii de la MAI sau de la MApN au pensii între 30.000 și 35.000 de lei, în vreme ce generalii serviciilor secrete pot atinge chiar și 40.000 de lei. La MApN, de pildă, există cazuri de proaspeți generali în rezervă, angajați pe post de consilieri sau experți, cu un salariu de peste 10.000 de lei.

loading...

În aceeași situație se află și magistrații – procurori și judecători. De la finele anului trecut, s-au pensionat la cerere peste o sută de magistrați de rang înalt, dintre aceștia cei mai mulți urm’nd să încaseze, potrivit unor surse din sistem, între 15.000 și 30.000 de lei.

Indiferent dacă PSD va schimba această lege prin care li se calculează pensia magistraților și pensionarilor din sistemul de siguranță națională, cei care au ieșit în ultimul an la pensie vor răm’ne cu acest drepturi c’știgate. Problema, dacă se va reglementa, va avea în vedere doar personalul care se va pensiona după data de 15 septembrie.

Dar nu doar generalii au ieșit la pensie în ultimele luni, ci și colonei, de ordinul sutelor, ofițeri cu varsta cu puțin peste 40 de ani, care vor avea pensii de peste 15.000 de lei.

Potrivit unor date obținute de QMagazine, în prezent Romania are aproape 200.000 de persoane care beneficiază de pensii speciale. Totalul pensionarilor din Rom’nia este de 5,5 milioane. Pensii speciale au nu doar magistrații, militarii, polițiștii și ofițerii serviciilor secrete, ci și parlamentarii, precum și mai multe categorii de personal, aviatorii, de pildă. Suma totală a pensiilor speciale (a celor 200.000) este egală cu suma acordată ca pensie pentru 4 milioane de pensionari. În anul 2017, statul a plătit pensionarilor normali suma de 54 de miliarde de lei.

Un amănunt, pensiile personalului din servicii, Armată și Poliție nu sunt plătite din bugetul asigurărilor, nici ale parlamentarilor, ci din bugetele insituțiilor, finanțate direct de la bugetul de stat.

loading...
To Top
// Infinite Scroll $('.infinite-content').infinitescroll({ navSelector: ".nav-links", nextSelector: ".nav-links a:first", itemSelector: ".infinite-post", loading: { msgText: "Loading more posts...", finishedMsg: "Sorry, no more posts" }, errorCallback: function(){ $(".inf-more-but").css("display", "none") } }); $(window).unbind('.infscr'); $(".inf-more-but").click(function(){ $('.infinite-content').infinitescroll('retrieve'); return false; }); $(window).load(function(){ if ($('.nav-links a').length) { $('.inf-more-but').css('display','inline-block'); } else { $('.inf-more-but').css('display','none'); } }); $(window).load(function() { // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' }); $('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); }); });