Acuzaţii fără precedent la adresa guvernului Cioloş: Executivul este controlat de SRI. Cine se opune e dat afară
News

Acuzaţii fără precedent la adresa guvernului Cioloş: Executivul este controlat de SRI. Cine se opune e dat afară

Acuzaţii grave la adresa guvernului Cioloş. Potrivit jurnaliştilor de la România Curată, executivul este controlat de Serviciul Român de Informaţii, iar dacă deciziile de la Palatul Victoria nu sunt pe placul SRI, miniştrii responsabili sunt daţi afară.

Potrivit sursei citate, această situaţie „duce la ipoteza că asemenea fraude sunt perpetuate de elemente penale care au capturat de fapt SRI și folosesc puterea fără precedent a acestui serviciu în scop de îmbogățire personală. Acest grupuri par suficient de puternice pentru a schimba miniștri, a determina acțiuni ale primului ministru și a se considera de facto deasupra legii, fraudând cu impunitate bugetul României, sub pretextul marilor amenințări de securitate.

O astfel de situaţie s-ar fi produs la Ministerul Fondurilor Europene. Acolo unde, spun cei de la România Curată, Aura Răducu a fost demisă tocmai pentru că nu a atribuit un proiect pe bani europeni Serviciului Român de Informaţii. Este vorba despre proiectul SII ANALITICS. Fostul ministru al Fondurilor Europene, Aura Răducu ar fi găsit însă mai multe nereguli în derularea acestui proiect şi s-a opus implementării. Ba chiar ar fi făcut „gafa” de a consulta Comisia Europeană înainte, mai ales că existau deja suspiciuni privind sectorul IT. Ea a fost înlocuită cu Cristian Ghinea, proiectul fiind după aceea atribuit fără probleme.

loading...

Spre exemplu, una dintre companiile care s-a ocupat în 2015 de implementarea SII, prin care SRI poate avea acces la datele personale ale românilor, a fost asociată cu oameni din fosta Securitate care au primit verdict definitiv din partea CNSAS de ”îngrădire a drepturilor și libertăților cetățenești”. Aceeași companie care a participat acum și la licitația organizată de SRI pentru extinderea SII, ce presupune contopirea bazelor de date cu caracter personal, astfel încât ofițerii de informații să afle ”printr-un dublu click” cam tot ce se poate ști despre fiecare cetățean. Mira Telecom SRL participă la licitație alături de o altă companie, Datanet Systems SRL

Semne de întrebare sunt însă multe. Deşi proiectul se adresa mai multor instituţii cum ar fi ministerul de Externe, cel de Interne, ministerul Muncii, Justiției, al Finanţelor sau al Educației, niciunul din aceste ministere nu a încercat să acceseze fondurile europene destinate programului. A făcut-o însă SRI, care nici măcar nu era pe lista instituţiilor eligibile.

Nu numai Ministerul Fondurilor, dar și cel al Comunicațiilor ar fi trebuit să le facă clar celor de la SRI acest lucru, însă, ca la comandă, nimeni nu a mişcat un deget. Mai mult, există şi suspiciuni cu privire încălcarea legislației protecției datelor personale pentru că prin acest sistem SRI-ul are acces la toate datele cetăţenilor români. Asta în condiţiile în care serviciul de informaţii nu are voie să deţină astfel de dat decât în baza unor mandate de siguranță legate de cazuri punctuale.

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

To Top
// Infinite Scroll $('.infinite-content').infinitescroll({ navSelector: ".nav-links", nextSelector: ".nav-links a:first", itemSelector: ".infinite-post", loading: { msgText: "Loading more posts...", finishedMsg: "Sorry, no more posts" }, errorCallback: function(){ $(".inf-more-but").css("display", "none") } }); $(window).unbind('.infscr'); $(".inf-more-but").click(function(){ $('.infinite-content').infinitescroll('retrieve'); return false; }); $(window).load(function(){ if ($('.nav-links a').length) { $('.inf-more-but').css('display','inline-block'); } else { $('.inf-more-but').css('display','none'); } }); $(window).load(function() { // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' }); $('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); }); });