Alegeri anticipate! Pentru prima dată, România nu are soluție pentru criză
News

Alegeri anticipate! Pentru prima dată, România nu are soluție pentru criză

„Coaliția de guvernare PSD-ALDE catapultează România într-o criză politică (…), alegerile anticipate reprezintă singura soluția decentă în această situație”, au declarat cei de la USR. Dincolo de aberațiile politicianiste cuprinse în declarația noii formațiuni parlamentare, aceasta conține un adevăr — soluția ieșirii din criză, poate chiar unica soluție, o reprezintă alegerile anticipate.

Practic, Sputnik scrie că PSD, partidul care a generat coaliția guvernamentală, este în imposibilitate de a rezolva criza prin negociere cu cel pe care l-a numit în fruntea guvernului, încercând să-l debarce prin moțiune de cenzură; dar, chiar și această acțiune politică inedită și cu un grad apreciabil de ridicol nu poate fi dusă la bun sfârșit fără o negociere cu UDMR — fapt care contravine flagrant modelului naționalist adoptat de PSD pentru a câștiga alegerile. Mai mult, negocierea cu UDMR ar impune nominalizări în Executiv pentru UDMR.

loading...

De cealaltă parte, Sorin Grindeanu afirmă că va urma programul de guvernare al PSD, pentru că el „este și va rămâne pesedist” — deci partidele „de dreapta” nu pot susține acest program și, implicit, guvernul. Sorin Grindeanu își vede numirile blocate, activitatea Executivului este blocată, chiar dacă mai mulți miniștri vin încă la ministere, dar nu se subordonează premierului. Or, în condițiile în care ar cădea moțiunea „PSD — împotriva premierului PSD”, situația se va perpetua și guvernul va fi blocat. Dar dacă moțiunea va trece, atunci PSD va trebui să coopteze UDMR în echipa guvernamentală, or este greu de crezut că partidul maghiar se va acorda cu programul PSD.

Rezultă că soluția rămâne o resetare a (componenței) Parlamentului — fapt care ar genera, desigur, o abandonare a unei alte resetări — a sistemului. Ciudat cum această criză, care se îndreaptă cu pași siguri către anticipate, a venit exact când Comisia parlamentară de anchetă dezvăluise întregii lumi cum structuri oculte din serviciile secrete, justiție și interne au interferat cu procesul electoral și politic.

Cine este vinovat de această criză oportună? Sorin Grindeanu? Liviu Dragnea? Amândoi — pare a fi răspunsul corect — și sunt doi oameni vizați de probleme grave: Dragnea, de cunoscutul dosar pe rol, Grindeanu de ancheta retrocedărilor și vânzărilor din Timișoara, în care deocamdată știm că este doar martor.

loading...
To Top
// Infinite Scroll $('.infinite-content').infinitescroll({ navSelector: ".nav-links", nextSelector: ".nav-links a:first", itemSelector: ".infinite-post", loading: { msgText: "Loading more posts...", finishedMsg: "Sorry, no more posts" }, errorCallback: function(){ $(".inf-more-but").css("display", "none") } }); $(window).unbind('.infscr'); $(".inf-more-but").click(function(){ $('.infinite-content').infinitescroll('retrieve'); return false; }); $(window).load(function(){ if ($('.nav-links a').length) { $('.inf-more-but').css('display','inline-block'); } else { $('.inf-more-but').css('display','none'); } }); $(window).load(function() { // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' }); $('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); }); });