News

ALERTĂ – CUTREMUR ÎN SRI. Iohannis a pensionat 10 generali. Nume IMPORTANTE

Președintele Klaus Iohannis a semnat luni decretele privind trecerea în rezervă a zece generali din Serviciul Român de Informații. Directorul SRI, Eduard Hellvig, a înaintat luni președintelui Iohannis propunerea de trecere în rezervă a celor zece generali din cadrul SRI. Trecerea în rezervă nu a fost însoţită, în niciunul dintre cazuri, şi de acordarea unui grad militar superior celui avut în timpul activităţii.

Cei zece generali trecuţi în rezervă sunt: general de brigadă – cu o stea Zărnescu Daniel, general de brigadă – cu o stea Ceauşu Gheorghe, general de brigadă – cu o stea Cozma Sorin-Gabriel, general de brigadă – cu o stea Istode Elena, general de brigadă – cu o stea Stan Viorel-Adrian, general de brigadă – cu o stea Morgoş Marioara, general de brigadă – cu o stea Babiuc Vasilică, general de brigadă – cu o stea Văleanu Cornel, general de brigadă – cu o stea Posaştiuc Emilia-Cristina, general de brigadă – cu o stea Stoica Constantin-Marius.

SRI a refuzat să precizeze dacă pensionările vin ca urmare a cererilor generalilor sau la propunerea directorilor. Mutarea, înainte de OUG care schimbă modul de calcul al pensiilor militare.

Potrivit DC News, Bogdan Chirieac consideră că trecerea în rezervă a celor zece generali SRI este o consecință a reformei Serviciului. Analistul politic este de părere că meritele aparțin actualului director Eduard Hellvig.

”Eu cred ca are legatură cu două lucruri: pe de o partea sunt pensile de aur, pensile speciale, de 20 de mii de lei pe lună. Pe de altă parte este procesul început de actualul director Eduard Hellvig, de readucere a SRI în limitele constituționale. Epoca cumplită de poliție politică cred că se încheie.

loading...

Măcar stim că, probabil nu toți, dar unii au participat la monstruozităţi. SRI a revenit, după decizia CCR, s-au dat la o parte cu ascultările și filajele. (…) Eu sper că se normalizează complet situația în SRI. Măcar avem o instituție cheie reformată. Problema mea e că nu e reformată pe lege, ci că s-a nimerit un om cu simț democratic acolo, fost politician liberal, altceva decât un torționar în zona asta.

Nu cred că își arogă niciun merit domul Hellvig, dar am văzut că a pus în practică hotărârea CCR. Ați văzut Parlamentul punând în practică hotărârile CCR? Ați văzut onorabilul Parlament făcând asta? Hellvig a făcut-o, asta înseamnă respect pentru lege și Constituție. Comisia SRI a spus că domnul Coldea nu a făcut nimic rău că a plecat în vacanță cu Sebastian Ghiță. Domnul Hellvig a fost cel care a intervenit și l-a trecut în rezervă. SRI are alte atribuții, nu de poliție politică”, a precizat Bogdan Chirieac la România TV.

Potrivit evz.ro, în urmă cu un an, Președintele Klaus Iohannis a numit doi noi adjuncți la SRI: pe colonelul Bizadea Romeo Cristian și pe generalul de brigadă Adrian Ciocârlan.

În aceeași zi, 27 iulie 2016 l-a trecut în rezervă pe generalul Ion Grosu, care a ocupat funcția de adjunct al directorului SRI. Nici controversatul general SRI Dumitru Dumbravă, cel care a afirmat că Justiția este „câmp tactic” pentru SRI, a fost și el schimbat de la conducerea Direcției Juridice, compartimentul despre care se spunea că ține legătura cu judecătorii și procurorii din sistem.

În 2016, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, au mai fost trecuți în rezervă patru ofițeri superiori, înaintați în grad la generali cu o stea din SRI: Ciobanu Florea, Mangrea Vicențiu, Adrian Popescu  și Puiu Gheorghe.

Anterior fusese trecut în rezervă, generalul SRI cu patru stele Dumitru Cocoru, tot adjunct al directorului SRI. Înaintea ocupării acestei poziţii, generalul Cocoru a fost şeful Institutului pentru Tehnologii Avansate din cadrul SRI.

loading...
To Top