News

Alice Drăghici, Legile Justiției: Nu înțeleg îngrijorările ambasadelor. Intimidarea ministrului…

Ambasadele Statelor Unite și a Franței dar și reprezentanța Comisiei Europene au precizat recent că sunt îngrijoratei că modificările anunţate de Tudorel Toader ar putea afecta independenţa Justiţiei. Fără să cunoască în amănunt proiectele pentru modificarea legilor, reprezentanții acestor instituții au aruncat cuvinte grele asupra schimbările care se doresc în justiție. Avocata Alice Drăghici a declarat la Antena 3 că reacția acesta este de neînțeles.

”Ministrul Justiției este de neclintit în decizia sa ȘI mi se pare cât se poate de firesc. Nu face altceva decât să-și exercite rolul din Constituția României. Într-adevăr procurorii lucrează potrivit legii fundamentale sub autoritatea ministrului justiției, dacă n-au simțit acest lucru, sau dacă nu vor să-l accepte, iarăși e o chestiune care nu are de ce să fie discutată, sigur că se încearcă o formă de intimidare a ministrului și este cât se poate de evident și prin luarea lor de poziții pe plan intern și prin mesajele pe care le primim de la ambasadele străine, și de la reprezentanța Comisiei Europene în România.

loading...

Mă surprinde mult și nu înțeleg aceste îngrijorări. Vechimea de promovare a procurorilor îi deranjează, sau care-i problema, accesul în INM al tinerilor care au împlinit vârsta de cel puțin 30 de ani sau cel puțin 5 ani de vechime în muncă, în fine, de discutat. Oricum însă, ministrul justiției a explicat foarte clar parcursul și este clar că nu vrea să retragă proiectele, deși asta se urmărește, să le retragă, să le modifice substanțial.

Se vrea să creeze aceeași presiune ca în februarie. Bineînțeles, să le retragă exact cum s-a întâmplat. Numai că aici nu suntem pe ordonanța 13, aici intră în dezbatere parlamentară. A explicat domnul ministru foarte clar că ele sunt doar avizate de CSM, numai de CSM.

Sigur asta nu înseamnă că nu-și pot exprima punctul de vedere și uniunea barourilor din România și asociațiile profesionale, și procurorii, și judecătorii, și toată lumea, și opinia publică avizată sau neavizată, bine că le-a pus în sfârșit pe site. Bine că le-a pus pentru că până acum fiecare spunea doar din ce își mai amintea din conferința de presă”, a spus Alice Drăghici.

loading...
To Top