Externe

Analiști: Sunt ultimele 3 luni de pace în regiunea Mării Negre

În acest moment, țările din jurul Mării Negre poartă conflicte armate, într-o formă sau alta, mai puțin România și Bulgaria.

Tot acest joc militar are drept scop, spun analiștii militari, reîmpărțirea sferelor de influență în acestă zonă deosebit de bogată în resurse energetice. Iar ultimul conflict a izbucnit chiar în cea mai importantă putere NATO de pe malul Mării Negre: Turcia. Specialiştii români pe probleme de intelligence sunt de părere că sunt ultimele trei luni de page în regiunea Mării Negre.

Cu alte cuvinte, situația este departe de a se stabiliza și este efectul unor politici internaționale aplicate pe parcursul mai multor ani.

loading...

Acțiunea complexă convine statelor vecine și cred că și marilor puteri…. În viitor e posibil să avem două Turcii. Kurzii vor profita de pe urma instabilității Turciei. E șansa lor. De asemenea, constituția acestei țări permite armatei intervenția pentru garantarea unui stat laic în Turcia. Iar situația este departe de a fi sub control în statul turc! În acest context, cred că sunt ultimele trei luni de pace la Marea Neagră”, a spus economistul Silviu Crăescu, consultant politic și de securitate, fost candidat la alegerile prezidențiale din 2014.

Întregul Occident, inclusiv Statele Unite, la care s-au coalizat împotriva ISIS – coaliție la care s-a alăturat apoi și Rusia – fără să îi poată clinti pe islamiști din locurile pe care le ocupaseră. În acest timp, statele vestice au început să înarmeze miliţiile kurde, care să poată lupta eficient împotriva ISIS. Atunci a intervenit Turcia, enervată că sunt înarmaţi kurzii![irp posts=”10788″ name=”Turcia: Premiul pentru regie, acordat lui Tayyip Erdogan?”]

”Timp de câteva zile nu s-a mai auzit nimic de Erdogan, apoi a apărut brusc în postura de victimă a unei lovituri de stat. De asemnea, puciştii nu au avut nici o revendicare, ceea ce este foarte ciudat, iar membrii trupelor care au susţinut rebeliunea nu au avut semne de identificare specifice armatei turce, adică nu erau, de fapt, militari. Acum, preşedintele Erdogan pare să profite de ocazie şi să se răzbune. Lucrurile nu s-au clarificat în acestă ţară şi este foarte probabil că vor urma şi alte lovituri de stat, lucru pe care l-a subliniat chiar premierul Turciei”, a spus pentru Libertatea Sebastian Sârbu, analist militar, diplomat guvernamental în securitate, vicepresedintele Academiei Naționale de Securitate și Organizarea Apărării

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

To Top