News

Andrei Pleșu ne-a ”părăsit”. Ultimele cuvinte

Cotidianul notează că pe blogul său din „Adevărul”, Andrei Pleşu anunţă că se retrage din viaţa cotidiană, în general, şi din gazetărie, în special: „Postarea de faţă este un cordial „La revedere!“ Nu e, totuşi, o „demisie“, un fel de a evacua perspectiva oricărei întîlniri cu viaţa cotidiană, cu publicul, cu gazetăria… Nu exclud un „din cînd în cînd“ publicistic, atunci cînd mă voi simţi îndemnat – sau constrîns de contextul imediat – să-mi dau cu părerea”!

În acest articol de „la revedere”, Pleşu mai spune: „Aşadar, la revedere! Îi rog pe cei care îmi atribuie încă o şansă de creativitate, să-mi ţină pumnii: mă voi strădui să nu stau degeaba. Cei care nu dau doi bani pe ideile şi pe moralitatea mea vor scăpa, prin pasul pe care îl fac înapoi, de iritarea (sau furia!) asociate, de-atîta vreme, cu sunetul glasului meu”.

Nu cunoaştem resorturile reale care l-au determinat pe Andrei Pleşu să ia această decizie, însă putem să bănuim că atitudinea de acum vine, în principal, din faptul că, pentru prima oară după foarte mulţi ani, nu se mai simte băgat în seamă de clasa politică de la Putere!

Obişnuit să fie umilul servitor al tuturor regimurilor, Andrei Pleşu se vede acum inutil, cu o singură excepţie: „Fundaţia pentru o Societate Deschisă”, unde a fost numit „pe viaţă” ca succesor al lui George Soros! De acolo, la fel ca în Securitate, se vede treaba că nu te poţi retrage cînd vrei, ci, aşa cum se spune, nu poţi ieşi decît cu picioarele înainte”, scrie în Cotidianul inspiratul jurnalist Ion Spânu care trece în revistă parcursul vieţii publice a lui Andrei Pleşu.

Redăm doar câteva reușite:

– în 1983, Andrei Pleşu îi trimite lui Nicolae Ceauşescu două scrisori smerite, în care cere să fie reprimit în PCR, recunoscînd că a dat informaţii ofiţerului de Securitate Vasile Mălureanu, ieşit la pensie ca general SRI

loading...

– în 1983, Andrei Pleşu îi trimite lui Nicolae Ceauşescu două scrisori smerite, în care cere să fie reprimit în PCR, recunoscînd că a dat informaţii ofiţerului de Securitate Vasile Mălureanu, ieşit la pensie ca general SRI

– în prezent face parte din „Consiliul director” al „Fundaţiei pentru o Societate Deschisă”, care „este format din trei membri numiți pe viață, care au preluat prerogativele fondatorului Fundației”. Fondatorul Fundaţiei este nimeni altul decît miliardarul George Soros!

– între 1997-1999 este ministru de Externe în regimul CDR

– între 2000-2004, în timpul guvernării PSD, devine membru CNSAS

– între 2004-2005 este numit consilier prezidenţial al lui Traian Băsescu, devenind în acelaşi timp unul dintre ţuţerii acestuia sub sigla „intelectualii lui Băsescu”.

”În realitate, Andrei Pleşu spune că se retrage doar pentru că nimeni nu mai dă doi bani pe el ca vector al intereselor politice sau de grup! După cum se vede mai sus, în succinta trecere în revistă a evenimentelor din viaţa sa, Pleşu a fost profitorul tuturor regimurilor: PCR, Ion Iliescu, Emil Constantinescu, Traian Băsescu. Le-a slujit pe toate, le-a cîntat în strună şi a profitat de fiecare. A fost trimisul PCR în Indonezia, a fost ministrul lui Ion Iliescu, a fost ministrul lui Emil Constantinescu şi a fost consilierul lui Traian Băsescu!”, a adăugat ziaristul.

loading...
To Top