News

Asociația Procurorilor nu vrea modificarea Legilor Justiției. Noi vă spunem dedesubturile

Nici nu ne mai miră. Așa cum era de așteptat, membrii Asociației Procurorilor din România au semnat „Memoriul pentru retragerea proiectului de modificare a legilor Justiției”, anunță președintele asociației, procurorul Bogdan Gabor, care consideră că acest pachet face reversibilă reforma în domeniu și anulează eforturile de 27 de ani ale țării noastre.  Impresionant.

”Nu dorim că ministrul Justiției să selecteze conducerea Ministerului Public, a Direcției Naționale Anticorupție și a Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism”, arată asociația condusă de Bogdan Gabor.

În comunicat sunt enumerate motivele pentru care Asociația Procurorilor din România se alătură acestui demers:

 „* Independența justiției nu este un privilegiu al magistraților;

* O justiție independentă este privilegiul tuturor cetățenilor;

* Nu ne dorim o justiție controlată de puterea executivă;

* Pachetul de modificare a legilor Justiției face reversibilă reforma justiției și anulează eforturile de 27 de ani ale României;

* Nu dorim că ministrul Justiției să selecteze conducerea Ministerului Public, a Direcției Naționale Anticorupție și a Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism;

* Nu dorim ca magistrații să fie cercetați de o Direcție a cărei conducere să fie selectată de către ministrul Justiției;

* Nu dorim diminuarea atribuțiilor constituționale ale Consiliului Superior al Magistraturii;

* Dorim ca Inspecția Judiciară să rămână independentă”, se arată în comunicat.

Dacă citim și luăm de bune cele de mai sus am putea spune că Tudorel Toader se pregătește de cel puțin ”distrugerea Justiției” însă știm foarte bine că modificările legilor sunt esențiale chiar dacă ele nu sunt pe placul tuturor și chiar dacă ar trebui discutate. Văzând opoziția mare a procurorilor ne-am adus aminte de o informație care apăruse în urmă cu ceva vreme și a fost publicată de sokant.ro la data respectiva.

loading...

Adevărata miză a conflictului de astăzi din CSM în privința pachetului de legi prezentat de ministrul Justiției Tudorel Toader, a votului de 10 la 8 pentru un aviz negativ este cu totul alta decât cea care se vehiculează în spațiul public, potrivit jurnalistului Dan Andronic. Concret, procurorii ar vrea să ajungă judecători fără concurs.

El scrie pe blogul personal că adevărata nemulțumire, cea care a determinat procurorii să voteze bloc împotriva pachetului de legi, este cea legată de imposibilitatea ca procurorii de pe lângă curțile de apel să devină direct judecători la Înalta Curte de Casație și Justiție.

”Din ce în ce mai mulți procurori optează pentru această posibilitate, iar așa cum îmi spunea un membru al CSM: “Prin respingerea în bloc nu s-au mai discutat propunerilor noastre, ale fraierilor care am muncit!”

Menținem posibilitatea ca un procuror să treacă judecător, dar numai la nivel de judecătorie, cu avizul CSM. Propunerea noastră este ca să fie respectată specializarea pe care o au magistrații de-a lungul carierei. “, vroia Toader. Nu a vrut și gruparea de procurori din CSM.

Cei opt doreau și o Inspecție Judiciară independentă și autonomă, inclusiv față de CSM. N-au vrut cei zece. De ce ar da drumul hățurilor din mână, mai ales ale celor care asigură puterea…”, scrie Andronic. Așa arătau informațiile a acea vreme iar acum pare să se lege ceva.

Cât despre Bogdan Gabor, președintele Asociației Procurorilor…cităm din luju.ro un articol mai vechi

”La cativa ani dupa ce fostul presedinte al Romaniei, Traian Basescu, a inclus presa la capitolul vulnerabilitati la adresa sigurantei nationale, modelul este preluat si de unul dintre candidatii la sefia CSM.

Procurorul Bogdan Gabor, singurul candidat si probabil viitorul vicepresedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, a inclus presa, mai exact o anumita parte a mass-media, la capitolul “Amenintari”.

De altfel, presa este prima amenintare la adresa CSM inclusa de Bogdan Gabor in “Proiectul managerial in vederea exercitarii functiei de vicepresedinte al Consiliului Superior al Magistraturii”. Astfel, in opinia lui Gabor, o anumita parte a mass-media are ca scop atat decredibilizarea sistemului judiciar, cat si a CSM:

“Atacuri concertate din partea unei anumite parti a mass-media pentru decredibilizarea Consiliului Superior al Magistraturii si a sistemului judiciar”.

Procurorul Gabor nu mentioneaza publicatiile si televiziunile care in viziunea sa au ca scop decredibilizarea CSM si
a Justitiei, insa evident ca acesta nu are in vedere presa de casa, ci jurnalistii care indraznesc sa dezvaluie
derapaje si abuzuri ale anumitor magistrati sau institutii din sistemul judiciar.”

loading...
To Top