Audiere publică la CEDO pe tema torturii CIA la o bază secretă din București
Externe

Audiere publică la CEDO pe tema torturii CIA la o bază secretă din București

Moment istoric! Pentru prima dată, România a ajuns în faţa CEDO pentru acuzaţii legate de găzduirea unor închisori secrete ale CIA pe teritoriul său (n.r. – unde au fost torturate anumite persoane). Audierea teroristului care a depus plângerea împotriva ţării noastre a avut loc la 9:00 la Strasbourg.

Miercuri, 29 iunie, Curtea de la Starsbourg a ținut o audiere publică în cazul lui Abd al-Rahim al-Nashiri, un bărbat din Arabia Saudită încarcerat la închisoarea militară americană din Guantanamo, care a acuzat Guvernul din România că a permis detenția și torturarea sa la o bază secretă CIA din București. Amnesty International susține că “audierile de astăzi despre încălcările drepturilor omului din România și Lituania sunt cele mai importante, având în vedere faptul că alte căi de responsabilitate au fost închise pentru aceste victime ale torturii”.

Presupusul teroristul susţine că, în perioada iunie 2003 – septembrie 2006, a fost torturat într-o închisoare secretă a CIA de la Bucureşti în care a ajuns după ce a fost capturat de armata americană, fiind suspect principal pentru uciderea a 17 militari americani, în atacul din 2000 asupra distrugătorului USS Cole. Statul român a negat, de fiecare dată, existenţa unor închisori CIA pe teritoriul său.

Amnesty International precizează că găzduirea oferită de statele europene a jucat un rol important în ușurarea dispariției obligatorii a oamenilor efectuată de CIA după evenimentele de la 11 septembrie 2001 din SUA, dintre care unii se pare că au fost torturați.maxresdefault

loading...

„România și Lituania nu au fost niciodată considerate vinovate pentru implicarea lor directă in extrădarea și detenția secretă efectuată de CIA. Audierile reprezintă o șansă pentru avocații victimelor pentru a verifica faptele în fața Curții Europene în speranța că va ajuta la destrămarea conspirației tăcerii„, a declarat Julia Hall, expert pentru contra-terorism și drepturi ale omului în Europa al Amnesty International citată de balkaninsight.com.

Judecătorii vor rămâne în pronunțare după ce vor asculta pledoariile avocaților lui Al Nashiri și poziția agentului guvernamental, reprezentantul României la CEDO. Revenim cu amănunte. (Foto simbol)

Între timp, în USA…

Magnatul Donald Trump, care probabil va reprezenta Partidul Republican în scrutinul prezidenţial din SUA, a reiterat că doreşte reintroducerea practicii simulării înecului în interogarea membrilor reţelei teroriste Stat Islamic, spunând că îi „place foarte mult” această metodă.

La un moment dat, Donald Trump şi-a întrebat simpatizanţii: „Ce părere aveţi de simularea înecului?” „Mie îmi place foarte mult. Şi nu cred că este o metodă suficient de dură”, a comentat el. Practica de interogare care constă în simularea înecului a fost interzisă de Administraţia Barack Obama în anul 2006.

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

To Top
// Infinite Scroll $('.infinite-content').infinitescroll({ navSelector: ".nav-links", nextSelector: ".nav-links a:first", itemSelector: ".infinite-post", loading: { msgText: "Loading more posts...", finishedMsg: "Sorry, no more posts" }, errorCallback: function(){ $(".inf-more-but").css("display", "none") } }); $(window).unbind('.infscr'); $(".inf-more-but").click(function(){ $('.infinite-content').infinitescroll('retrieve'); return false; }); $(window).load(function(){ if ($('.nav-links a').length) { $('.inf-more-but').css('display','inline-block'); } else { $('.inf-more-but').css('display','none'); } }); $(window).load(function() { // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' }); $('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); }); });