Avocat la CEDO: România a primit milioane de dolari pentru că a găzduit închisorile secrete ale CIA
Externe

Avocat la CEDO: România a primit milioane de dolari pentru că a găzduit închisorile secrete ale CIA

Miercuri, 29 iunie, Curtea de la Starsbourg a ținut o audiere publică în cazul lui Abd al-Rahim al-Nashiri, un bărbat din Arabia Saudită încarcerat la închisoarea militară americană din Guantanamo, care a acuzat Guvernul din România că a permis detenția și torturarea sa la o bază secretă CIA din București.

Amrit Singh (foto), avocată în drepturile omului, a susținut că România a primit milioane de dolari din partea Central Intelligence Agency (CIA) pentru că a găzduirea închisorilor secrete ale agenției. Declarațiile au fost făcute la CEDO unde miercuri, 29 iunie, a început audierea în cazul în care România este acuzată că a permis CIA să tortureze suspecți de terorism în închisorile secrete din țara noastră. Toate acestea s-ar fi întâmplat în mandatul președintelui George W. Bush, sau mai exact în perioada 2003 – 2005.

loading...

De cealaltă parte, agentul guvernamental din partea României, Catrinel Brumar, a spus că este responsabilitatea statului nu se poate face pe baza unor indicii și speculații. Instanța a declarat că se va pronunța, în câteva luni, dacă România a permis cu bună știință închisori secrete ale CIA, unde au avut loc acte de tortura, și/sau dacă țara noastră nu a reușit să prevină tortura. Amrit Singh a spus telefonic pentru The Associated Press că statul român neagă orice argument pe care îl aduce.

Avocata susține că autoritățile de la București trebuie să-și recunoască rolul pe care l-au jucat, după ce un raport publicat de Senatul american a evidențiat, fără să menționeze vreun nume de țară, că în România a existat o închisoare secretă a CIA unde acesta a fost interogat. Autoritățile române spun că nu dețin niciun fel de probe din care să rezulte că pe teritoriul României au existat centre de detenție ale CIA sau că aeroporturile românești ar fi fost utilizate de CIA pentru transportul sau detenția unor prizonieri suspectați de acte de terorism. Revenim cu informatii imediat ce le avem. Pe pagina Sokant de Facebook puteti vedea inregistrarea de la CEDO.

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

To Top
// Infinite Scroll $('.infinite-content').infinitescroll({ navSelector: ".nav-links", nextSelector: ".nav-links a:first", itemSelector: ".infinite-post", loading: { msgText: "Loading more posts...", finishedMsg: "Sorry, no more posts" }, errorCallback: function(){ $(".inf-more-but").css("display", "none") } }); $(window).unbind('.infscr'); $(".inf-more-but").click(function(){ $('.infinite-content').infinitescroll('retrieve'); return false; }); $(window).load(function(){ if ($('.nav-links a').length) { $('.inf-more-but').css('display','inline-block'); } else { $('.inf-more-but').css('display','none'); } }); $(window).load(function() { // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' }); $('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); }); });