News

Bâlbâiala Guvernului poate duce la scăderi de salarii. Salarii mai mici cu până la 22% pentru milioane de români

Măsura anunţată de Ministerul de Finanţe, conform cărora contribuţiile sociale vor fi trecute exclusiv în sarcina salariatului, ar putea genera situaţii în care angajaţii vor avea un salariu net mai mic decât în prezent cu circa 22%, spune Mihaela Mitroi, Liderul Departamentului de Consultanţă Fiscală şi Juridică, PwC România.

Guvernul nu are cum să garanteze că salariile nu vor scădea odată cu trecerea plăţii contribuţiilor sociale în sarcina angajaţilor. Dacă în mediul bugetar acest lucru se poate regla, nimeni nu îi poate obliga pe patroni să crească lefurile cu procentul pe care angajaţii îl vor plăti la stat.

Sindicatele au avertizat că, în acest moment, lipsa de explicaţii clare din partea autorităţilor crează confuzie majoră în domeniu. În plus, atât patronatele, cât şi sindicatele se opun noilor impozite aplicate contractelor part-time.

loading...

Miercuri, prim-ministrul Mihai Tudose a declarat că, atât timp cât va ocupa funcţia de şef al Executivului, măsura privind trecerea obligaţiei plăţii CAS şi CASS din sarcina angajatorului în sarcina angajatului nu va fi aplicată.

Contribuţiile sociale obligatorii vor fi datorate, de la 1 ianuarie 2018, de către angajat, însă obligaţia stabilirii, reţinerii şi plăţii acestora către bugetele de asigurări sociale va reveni, în continuare, angajatorului, precizează reprezentanţii Ministerului Finanţelor Publice.

„Programul de guvernare 2017 – 2020 conţine un pachet de măsuri ce vizează contribuţiile sociale obligatorii, care urmează a se implementa începând cu 1 ianuarie 2018. Astfel, nivelul contribuţiilor sociale obligatorii urmează să se diminueze cu 4,25 puncte procentuale, respectiv de la 39,25% la 35%. De asemenea, cu aceeaşi data de 1 ianuarie 2018, se are în vedere şi reducerea cotei impozitului pe venit de la 16% la 10%.

Aceste contribuţii vor fi datorate de către angajat, însă obligaţia stabilirii, reţinerii şi plăţii acestora către bugetele de asigurări sociale va reveni, în continuare, angajatorului. În acest sens, sumele reprezentând CAS şi CASS, care în prezent sunt datorate de angajator în nume propriu vor fi preluate de către angajat. Această măsură va asigura angajatului creşterea punctajului luat în calcul la stabilirea pensiei şi implicit o pensie mai mare”, se menţionează într-un comunicat al MFP.

loading...
To Top