Bashar al-Assad, interviu exploziv: Agresorii Siriei au aprobarea SUA, Franței și UK
Externe

Bashar al-Assad, interviu exploziv: Agresorii Siriei au aprobarea SUA, Franței și UK

Președintele sirian Bashar al-Assad a vorbit într-un interviu exploziv acordat agenției de presă cubaneze Prensa Latina despre agresorii Siriei, rolul ONU, și parteneriatul cu Rusia împotriva terorismului. Bashar al-Assad spune că sunt peste o sută de naționalități care participă la agresiunea împotriva Siriei cu aprobarea și supravegherea țărilor occidentale, în special a Statelor Unite ale Americii, Franței și Marii Britanii, precum și altor aliați. Sokant.ro vă aduce prima parte a interviului acordat de președintele sirian, Basha al-Assad.

Domnule Preşedinte, cum evaluaţi actuala situaţie militară a agresiunii externe împotriva Siriei şi care sunt principalele provocări ale forţelor siriene la sol, în lupta împotriva grupărilor anti-guvernamentale? Dacă este posibil, am dori să aflăm care este opinia dumneavostră despre bătăliile sau luptele din Alep, Homs.

Lupta din oraşul Alep este ultima carte pentru turci, qatari şi saudiţi.

Preşedintele Assad: Bineînțeles, a existat mult sprijin din întreaga lume pentru teroriști. Avem peste o sută de naționalități care participă la agresiunea împotriva Siriei, cu sprijinul financiar a unor țări precum Arabia Saudită și Qatar, şi cu sprijinul logistic al Turciei, și, desigur, cu aprobarea și supravegherea țărilor occidentale, în special a Statelor Unite ale Americii, Franței și Marii Britanie, precum și altor aliați.

Dar, din momentul în care Rusia a decis să intervină pentru susţinerea legală a armatei siriene în lupta împotriva teroriştilor din Siria, în principal, împotriva al-Nusra şi ISIS şi a altor câteva grupări afiliate, balanţa a fost înclinată împotriva teroriştilor, iar armata siriană a făcut  multe progrese în diferite zone ale Siriei. Şi încă mergem înainte, iar armata siriană este hotărâtă să distrugă şi să învingă teroriştii. Aţi menţionat Homs şi Alep. Bineînţeles, situaţia din Homs, de când teroriştii au părăsit Homs, cu peste un an în urmă, situaţia este mult, mult mai bună, mai stabilă.

Aveţi unele suburbii ale oraşului care au fost infiltrate de terorişti. Există în momentul de faţă un proces de reconciliere în acele zone în care, fie teroriştii renunţă la armament şi se reîntorc la o viaţă normală, beneficiind de amnestie din partea guvernului, fie pot părăsi orasul Homs pentru oricare alt loc din Siria, aşa cum s-a întâmplat în centrul oraşului, în urmă cu peste de un an.assad

Pentru Alep, situaţia este diferită, deoarece turcii şi aliaţii săi, ca saudiţii şi qatarii, şi-au pierdut cele mai multe dintre cărţi pe câmpurile de luptă din Siria, deci ultima carte pentru ei, în special pentru Erdogan, este Alep. Acesta este motivul pentru care a muncit din răsputeri împreună cu saudiţii pentru a trimite cât se poate de mulţi terorişti – estimarea fiind de peste 5000 de terorişti – în Alep.

Prin graniţele turce?

loading...

Preşedintele Assad: Da, din Turcia în Alep, în ultimele două luni, pentru a recaptura oraşul Alep, şi nu a funcţionat. De fapt, armata noastră a avansat în Alep şi în suburbiile oraşului, pentru a încercui teroriştii, şi apoi, hai să spunem, fie pentru a negocia reîntoarcerea la o viaţă normală ca parte a reconcilierii, fie pentru ca teroriştii să părăsească oraşul Alep, sau să fie învinşi. Nu există altă soluţie.

Mulţumesc, mulţumesc foarte mult. Domnule Preşedinte, care sunt priorităţile armatei siriene în confruntarea cu grupările teroriste?

Preşedintele Assad: Prioritatea armatei siriene, în primul rând, este de a lupta împotriva ISIS, al-Nusra, Ahrar al-Cham şi Jaish al-Islam. Aceste patru organizaţii sunt direct conectate ideologic cu Al Qaeda; au aceeaşi ideologie, sunt grupări islamice extremiste care doresc să omoare pe oricine nu arată, nu simte sau nu se comportă ca ei. Dar, cu privire la ceea ce aţi numit grupuri populare ale miliţiei, de fapt, la începutul războiului, teroriştii au început un război neconvenţional împotriva armatei noastre, şi armata noastră este o armată tradiţională, ca oricare altă armată din lume, prin urmare, susţinerea din partea acelor grupuri populare de apărare era foarte importantă pentru a învinge teroriştii într-un mod neconvenţional.

Aceasta a fost de mare ajutor armatei siriene, pentru că acei luptători, acei luptători naţionali luptă în regiunile lor, în oraşele lor, în satele lor, deci cunosc foarte bine zona, cunosc foarte bine regiunea, vreau să spun căile, terenul, hai să spunem, foarte bine. Deci, pot reprezenta atuuri uriaşe pentru armata siriană. Acesta este rolul lor.

Domnule Preşedinte, să vorbim puţin despre contextul international, vă rog să-mi spuneţi ce părere aveţi despre rolul Naţiunilor Unite în conflictul din Siria, despre încercările Washington-ului şi a aliaţilor săi de a îşi impune voinţa în faţa Consiliului de Securitate şi în timpul negocierilor de pace de la Geneva.

Până acum, Organizaţia Naţiunilor Unite nu a avut niciun rol în conflictul sirian; există doar dialogul rus şi americanBashar-al-Assad-su_1925765a

Preşedintele Assad: A vorbi despre rolul Naţiunilor Unite sau despre cel al Consiliului de Securitate poate fi iluzoriu, pentru că, de fapt, Naţiunile Unite sunt acum un braţ al Americii, braţ ce poate folosit după cum doreşte şi în faţa căruia îşi poate impune standardele duble, în locul Charter-ului. Poate fi folosită ca oricare altă instituţie a administraţiei americane. Fără luarea de poziţie a Rusiei sau Chinei privind anumite aspecte, ar fi pe deplin o instituţie americană.

Deci, rolul jucat de China şi de Rusiei a adus un echilibru în cadrul acestor instituţii, în principal privind situaţia din Siria din ultimii cinci ani. Dar, dacă doriţi, să vorbim despre rolul său prin intermediul mediatorilor sau reprezentanţilor săi, cum ar fi recent, de Mistura, şi înainte de asta, Kofi Annan, şi între acestea, Brahimi, şi aşa mai departe. Our-Interview-with-Syrian-President-Bashar-al-AssadSă zicem că acei mediatori nu sunt independenţi; reflectă fie presiunea ţărilor vestice, fie, câteodată, dialogul dintre puterile principale, în principal Rusia şi Statele Unite. Deci, nu sunt independente, prin urmare, nu se poate vorbi despre rolul Naţiunilor Unite; este o reflexie a acelui echilibru. De aceea, până acum, nu există un rol al Naţiunilor Unite în conflictul sirian; există doar dialog rus şi american, şi ştim că ruşii muncesc din greu, în mod serios şi autentic pentru a învinge teroriştii, în timp ce americanii întotdeauna se joacă  pentru a folosi terorişti, nu pentru a-i învinge.

Dacă sunteți interesat de acest subiect puteți să vă abonați la pagina noastră de Facebook.

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

To Top
// Infinite Scroll $('.infinite-content').infinitescroll({ navSelector: ".nav-links", nextSelector: ".nav-links a:first", itemSelector: ".infinite-post", loading: { msgText: "Loading more posts...", finishedMsg: "Sorry, no more posts" }, errorCallback: function(){ $(".inf-more-but").css("display", "none") } }); $(window).unbind('.infscr'); $(".inf-more-but").click(function(){ $('.infinite-content').infinitescroll('retrieve'); return false; }); $(window).load(function(){ if ($('.nav-links a').length) { $('.inf-more-but').css('display','inline-block'); } else { $('.inf-more-but').css('display','none'); } }); $(window).load(function() { // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' }); $('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); }); });