Sfidarea continuă. Judecătorul CSM Bogdan Mateescu, ATAC la Toader și la colegii care au dat aviz pozitiv
News

Sfidarea continuă. Judecătorul CSM Bogdan Mateescu, ATAC la Toader și la colegii care au dat aviz pozitiv

Judecătorul CSM, Bogdan Mateescu, susţine, într-un atac faţă la scrisoarea semnată de cei opt membri care au dat aviz pozitiv, însoţit de observaţii, că se intră într-o „zonă de naivitate”. Magistratul continuă în același stil și susţine că avizul negativ e un semnal potrivit şi necesar. „Nu ne jucăm cu independenţa sistemului. Nu sfărâmam, astfel, fundamente ale statului de drept. ”Să luaţi legea înapoi şi să o refaceţi în consonanţă cu dorinţă de reforma, de evoluţie, în consonanţă cu fundamentele democraţiei. Reală, nu disimulata”, potrivit acestuia.

loading...

Citesc acum comunicatul colegelor mele. Cu tot respectul pentru orice opinie, cu atât mai mult pentru opinia domniilor lor, cred că intrăm într-o zonă de naivitate. Dacă propunerile materializate în urmă centralizării opiniilor întregului sistem judiciar şi în urmă eforturilor însemnate ale întregului consiliu din primăvară au fost efectiv ignorate de ministru în punctele esenţiale, dacă textele preluate de către ministru au fost necorelate, amestecate, ceea ce denotă superficialitate, dar aspectele legate de inspecţie, promovare, recrutare şi numiri în parchete au fost atent reglementate, chiar în amănunt, toate acestea demonstrează că a fost mimata consultarea, că ţintă ministrului a fost întărirea poziţiei sale în punctele esenţiale menţionate, că om eminamente politic, cu susţinere de aceeaşi natură, că independenţa reală, că drept al cetăţeanului, este mai mult sau mai puţin ignorată, dar că voinţa politicienilor apare mult mai pregnantă, ceea ce e dăunător”, a scris Mateescu pe pagina sa de Facebook.

Magistratul susţine că avizul negativ e un semnal potrivit şi necesar.

Cei opt membri ai CSM care au dat aviz pozitiv cu observaţii la legile justiţiei semnează o scrisoare prin care atrag atenţia că „avizul negativ dat de majoritatea constituită în plen semnifică blocarea perspectivei principiului separării carierelor judecătorilor şi procurorilor”.

Documentul citat este semnat de judecătorii CSM Cristina Tarcea, Simona Marcu, Lia Savonea, Nicoleta Ţînţ, Gabriela Baltag, Evelina Oprina, dar şi de reprezentanţii societăţii civile din CSM, Victor Alistar şi Romeu Chelaru. Cei opt au votat pentru avizarea pozitivă cu observaţii a proiectului legilor justiţiei.

loading...

Rezultatul votului celor opt membri, judecători şi reprezentanţi ai societăţii civile, s-a materializat într-o avaerie favorabilă în limita observaţiilor Comisiei numărul 1 compusă din membrii aleşi şi reprezentanţii societăţii civile din CSM.

Observaţiile cuprinse în Aviz reprezintă valorificarea puntelor de vedere transmise de judecătorii şi procurorii din toată ţara şi era esenţial ca acestea să fie aduse la cunoştinţa iniţiatorului pentru a fi avute în vedere pe tot parcursul legislativ.

Semnatarii comunicatului resping propunereile cu potenţial de vulnerabilizare a justiţiei, făcând referire la trecerea Inspecţiei Judiciare la Ministerul Justiţiei, dubla condiţionare a accederii în magistratură şi vechime în profesii juridice, dar şi abordarea „neechilibrată” a regimului răspunderii magistraţilor, modalitatea de numire în funcţiie de conducere în cadrul parchetelor.

Avizul negativ dat astăzi nesocoteşte imperativul punerii în acord a unor norme din cuprinsul celor trei legi declarate neconstituţionale prin decizii ale Curţii Constituţionale, cu textul acestora”, se menţionează în scrisoare.

Semnatarii documentului atrag atenţia că proiectul MJ a luat în considerare principiul esenţial al separării carierelor judecătorilor şi procurorilor, bun câştigat judecătorilor şi societăţii, iar avizul negativ dat în majoritatea constituită în Plen semnifică „vlocarea perespectivei acestei separări”.

În acord cu misiunea noastră constituţională şi consecvenţi responsabilităţii sociale uriaşe pe care o implică funcţia de membru în CSM, recunoaştem nevoia reformării Autorităţii judecătoreşti în scopul consolidării independenţei justiţiei, ca serviciu eminamente în folosul societăţii”, conform sursei citate.

loading...
To Top
// Infinite Scroll $('.infinite-content').infinitescroll({ navSelector: ".nav-links", nextSelector: ".nav-links a:first", itemSelector: ".infinite-post", loading: { msgText: "Loading more posts...", finishedMsg: "Sorry, no more posts" }, errorCallback: function(){ $(".inf-more-but").css("display", "none") } }); $(window).unbind('.infscr'); $(".inf-more-but").click(function(){ $('.infinite-content').infinitescroll('retrieve'); return false; }); $(window).load(function(){ if ($('.nav-links a').length) { $('.inf-more-but').css('display','inline-block'); } else { $('.inf-more-but').css('display','none'); } }); $(window).load(function() { // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' }); $('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); }); });