Caracatița. Savaliuc explică schema complexă a interceptărilor. "Concubinajul" SRI – DNA
News

Caracatița. Savaliuc explică schema complexă a interceptărilor. ”Concubinajul” SRI – DNA

Daniel Dragomir, fostul colonel SRI,  a făcut recent dezvăluiri din sistem, susţinând că politicieni, oameni de afaceri sau jurnalişti au fost interceptaţi pe mandate de siguranţă naţională, timp de cinci ani, după care Laura Codruţa Kovesi, cea care a semnat mandatele, le-a cerut la DNA odată cu mutarea ei. Jurnalistul Răzvan Savaliuc a explicat modul în care se produceau aceste fapte. Și totuși de ce îi ascultau pe mandate de terorism?

loading...

Pentru orice alt tip de infracțiune nu se poate da decât un mandat de 60 de zile, care la fiecare expirare trebuie să fie prelungit de judecător cu câte 30 de zile de fiecare dată, dar în practică, judecătorul dacă dă un mandat, două și vede că pe interceptările nu reiese nicio faptă, judecătorul, de regulă oprește. La terorism însă nu este nevoie de acest lucru și de asta s-au folosit de acest tertip. Ei știau că n-o să iasă nimic în 2-3 luni, dar vor să te urmărească 1 ,2-3 ani, până calci tu pe bec”, spune Savaliuc.

Potrivit lui Dragomir, toate aceste mandate au fost aprobate, avizate şi transmise de fosta şefă a Parchetului General, doamna Kovesi. În 2014, mandatele se obţin 6 luni, după care se pot prelungi 3 luni, s-au obtinut mandate succesive.

”Staul mafiot a făcut acest sistem cu noi mandate de siguranță națională în complicitate cu judecători cu comportament infracțional, îmi asum, din Înalta Curte de Casație și Justiție, că numai acolo se pot da asemenea mandate, și sunt de regulă cam de fiecare dată, 4 autorizați, sau mai schimbat de-a lungul timpului dar în general sunt 4 abilitați, care dădeau pe simple compuneri, deci venea serviciul secret, de regulă SRI-ul…

Inventau aceste așa zis suspiciuni de terorism și judecătorii servitori de la Înalta Curte imediat le dădeau și omul era ascultat, erau ascultați politicieni, jurnaliști, magistrați, oameni de afaceri, evident niciunul nu avea nici în clin, nici în mânecă cu terorismul, dar asta era metoda lor sperând ca băieții ăștia să intre în închisoare cât mai curând, dar asta se va putea face doar dacă comisia parlamentară de control al SRI va pune piciorul în prag, vor mai schimba și niște reguli de pe acolo și vor aduce la suprafață acest sistem infracțional care a dăinuit ani de zile în justiția română”, a mai spus Savaliuc.

loading...

Ce spunea Dragomir, fostul colonel SRI:

”În 2009-2013, mai mulţi oamenii de afaceri, politicieni, oameni din societatea civilă şi media au fost interceptări pe mandate de siguranţă naţionale pentru activităţi conexe activităţilor teroriste. Repet, oameni politici, de afaceri şi jurnalişti au fost interceptaţi timp de 5 ani continuu, invocându-se chestiuni conexe activităţilor teroriste. Mai mult, toate aceste mandate au fost aprobate, avizate şi transmise de fosta şefă a Parchetului General, doamna Kovesi. În 2014, mandatele se obţin 6 luni, după care se pot prelungi 3 luni, s-au obtinut mandate succesive”, a declarat Daniel Dragomir, fostul colonel SRI, la România TV .

Cu alte cuvinte, mecanimul era următorul. Mandatele au fost solicitate de Serviciul Român de Informaţii, avizate de Dumitru Dumbravă şi semnate de Florian Coldea. Solicitările SRI ajungeau la Parchetul General, unde procuror şef era Laura Codruţa Kovesi, de la care mergeau spre Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Interceptările s-au făcut în baza prevederilor legii 535 / 2004 privind prevenirea şi combaterea terorismului şi în baza legii 51 / 1991 privind securitatea naţională a României..

Surpriza, spune Dragomir este momentul în care Kovesi ajunge la DNA, în anul 2014. ”În martie 214, doamna Kovesi face o solicitare către Înalta Curte , cu şapca de şef al DNA, şi cere aceste mandate, pentru a-i rezolva pe aceştia oameni, nu din perspectiva terorismului, ci a corupţiei. (…) Şefa DNA solicită aşadar după cinci ani de la momentul când semnase pentru aceste mandate şi prelungirea lor, chiar dacă în acea perioadă nu a văzut că e ceva important, dacă era ceva de corupţie nu l-a sesizat pe domnul Morar (n.r.: procuror şef al DNA în acea perioadă)?”, a mai spus fostul colonel SRI.

loading...
To Top
// Infinite Scroll $('.infinite-content').infinitescroll({ navSelector: ".nav-links", nextSelector: ".nav-links a:first", itemSelector: ".infinite-post", loading: { msgText: "Loading more posts...", finishedMsg: "Sorry, no more posts" }, errorCallback: function(){ $(".inf-more-but").css("display", "none") } }); $(window).unbind('.infscr'); $(".inf-more-but").click(function(){ $('.infinite-content').infinitescroll('retrieve'); return false; }); $(window).load(function(){ if ($('.nav-links a').length) { $('.inf-more-but').css('display','inline-block'); } else { $('.inf-more-but').css('display','none'); } }); $(window).load(function() { // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' }); $('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); }); });