News

CSM: Precizări de ULTIMĂ ORĂ despre conflictul dintre Parchetul General şi Comisia de anchetă

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) nu consideră oportună sesizarea Curţii Constituţionale cu privire la un potenţial conflict juridic între Parchetul General (PG) şi Comisia de anchetă a alegerilor din 2009, au declarat reprezentanţii CSM. 

Concret, August Lazăr a fost refuzat de CSM care i-a transmis că nu este de competenţa CSM să stabilească dacă pot fi trimise sau nu Comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009 documentele solicitate de comisie şi pe care Ministerul Public a refuzat să le transmită. De asemenea, CSM a stabilit că în acest caz nu se impune să sesizeze Curtea Constituţională.

Mai exact, situaţia dintre Parchetul de pe lângă instanţa supremă şi Comisia de anchetă nu poate fi interpretat drept un conflict de natură instituţională. Decizia CSM vine după ce, în 31 iulie, Parchetul General a cerut CSM să spună dacă este oportună sesizarea Curţii Constituţionale a României cu o cerere de constatare a existenţei unui conflict juridic, în cazul solicitărilor Comisiei de Anchetă a alegerilor din 2009.

loading...

Pe 10 iulie, Comisia parlamentară de anchetă a votat trimiterea unei adrese şi către procurorul-şef DNA, prin care Laura Codruţa Kovesi să fie întrebată dacă a fost acasă la Gabriel Oprea, sesizarea ministrului Justiţiei pentru măsuri, precum şi sesizarea Parchetului General pentru copii ale declaraţiilor persoanelor audiate.

Procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Laura Codruţa Kovesi, a transmis, ulterior acestei solicitări, în aceeaşi zi, comisiei o scrisoare prin care anunţa că nu se va prezenta la şedinţă, aceasta fiind a treia oară când Kovesi refuză să participe.

Primul care a fost audiat de parlamentari a fost Dan Andronic, cel care a făcut dezvăluiri despre întâlnirea şefilor serviiciilor secrete în locuinţa lui Gabriel Oprea. Pe 24 aprilie, Parchetul a anunțat că a deschis un dosar penal în care se efectuează cercetări „in rem” sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu și falsificarea documentelor și evidențelor electorale, în dosarul care vizează alegerile prezidențiale din 2009.

Jurnalistul Dan Andronic a spus că, în decembrie 2009, în turul doi al alegerilor prezidențiale, înalți demnitari ai statului român, printre care George Maior, Florian Coldea și Laura Codruța Kovesi, au mers acasă la Gabriel Oprea. El a susținut că Laura Kovesi și Coldea erau preocupați de câștigarea scrutinului de către Traian Băsescu.

loading...
To Top