News

Cum are grijă „Taica” Lazăr ca procurorii DNA să-i poată „vâna” pe judecători

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) solicită detalii de la DNA despre Serviciul care se ocupă cu anchetarea magistraţilor, după ce procurorul general a afirmat că procurorii anticorupţie ar rămâne „fără obiect de activitate”, dacă o asemenea structură ar fi creată la Parchetul General, aşa cum a propus ministrul Justiţiei.

Procurorul general Augustin Lazăr a declarat, ieri, că procurorii nu şi-au însu- şit propunerile de modificare a legilor Justiţiei prezentate de ministrul Tudorel Toader, deoarece acestea afectează independenţa Justiţiei. „Adoptarea acestor propuneri ar afecta independen- ţa magistraturii şi funcţionarea instituţiilor judiciare. De asemenea, ceea ce este mai trist, ar afecta angajamentele europene ale României”, a spus Augustin Lazăr.

LPotrivit evz.ro, Lazăr susţine că modificările legislative anunţate de Toader sunt mai degrabă niş-te „idei” sau „oferte”, iar procurorii trebuie să ia atitudine.

După ce a anunţat că procurorii nu sunt de acord cu trecerea Inspecţiei Judiciare la Ministerul Justiţiei, deoarece ministrul e numit politic, Augustin Lazăr a scăpat „porumbelul”: procurorii nu au agreat înfiinţarea unei direcţii specializate în Parchetul General care să ancheteze procurorii şi judecătorii, pe motiv că „DNA ar rămâne fără obiect de activitate”.

loading...

„Eu bănuiesc că această propunere a fost făcută de cineva care este din exteriorul sistemului judiciar. Este o propunere care vrea să ia DNA-ului din atribuţii. DNA ar rămâne fără obiect de activitate, iar cu alţi bani se va face o structură ce va cerceta fapte de corupţie cu fapte rutiere, cu probleme de familie”, a declarat Augustin Lazăr. Preşedintele UNJR, Dana Gîrbovan, a reacţionat şi a arătat că va face adresă la DNA pentru a afla dacă întradevăr există la nivelul direcţiei o structură care se ocupă cu anchetarea magistraţilor.

Reacţia şefei UNJR

„Este prima dată când aud că DNA are ca obiect de activitate anchetarea magistraţilor. Parcă această direcţie a fost creată pentru a ancheta fapte de corupţie. Astăzi (n.r. – ieri) am trimis din partea UNJR o cerere pe Legea 544/2001 la DNA pentru a ne comunica toate actele de înfiinţare, organizare şi funcţionare a acelui serviciu creat special în DNA pentru a ancheta magistraţi. Când vom primi răspunsul îl vom face public”, a anunţat, pe Facebook, şefa UNJR.

Într-un document publicat de Luju.ro, care poartă antetul Consiliului Superior al Magistraturii şi data de 12 noiembrie 2014, vicepreşedintele Consiliului de la vremea respectivă, procuror Gheorghe Muscalu, semna instituirea procuroarei Florentina Mirică în fruntea Serviciului de combatere a corupţiei în justiţie.

Potrivit sursei citate, reorganizarea DNA a constat, printre altele, şi în înfiinţarea în cadrul Secţiei de combatere a corupţiei a două servicii: Serviciul de combatere a corupţiei în justiţie şi Serviciul de combatere a corupţiei la nivel înalt.

loading...
To Top