Cum s-a PRĂBUȘIT Ceauşescu cu un avion și s-a ales cu mâna dreaptă ARSĂ
News

Cum s-a PRĂBUȘIT Ceauşescu cu un avion și s-a ales cu mâna dreaptă ARSĂ

Pe 4 noiembrie 1957, o delegație de tovarăși comuniști, condusă de Chivu Stoica, președintele  Consiliului de Miniștri, pleacă la Moscova, pentru aniversarea a 40 de ani de la Marea Revoluție din Octombrie.

loading...

Antena 1 care a scris despre acest caz notează că s-a plecat cu un ”Iliușin – 18”, de fabricație sovietică, dar cu piloți români. Vremea era grea, vizibilitate aproape zero. S-a zburat în aceste condiții până la Kiev, în R.S.S. Ucraineană, unde piloții militari români au refuzat să continue zborul. Leontin Sălălan, pe atunci MInistrul Forțelor Armate, dă ordin ca acești să ajungă, obligatoriu, până la Moscova, invocând Curtea Marțială, dar răspunsul este ”NU”. Fix în acel moment, pe aeroport aterizau câțiva piloți militari ruși, eroi ai Uniunii Sovietice, care au acceptat să-i ducă până în capitala U.R.S.S.-ului.

Se continuă pe aceeași vizibilitate zero, însă exista orientare radio și radar. În momentul în care se pregăteau pentru aterizare, Grigore Preoteasa s-a ridicat în picioare cu câteva cartușe de ”Kent”, spre a le ”mulțumi” piloților pentru actul de curaj și eroism. Da, e ironic, dar liderii comuniști dețineau astfel de produse ”imperialiste”! Comandantul aeronavei, locotenent-majorul V.N.Șliahov, ”caută” pista de aterizare de pe aerodromul ”Vnukovo”, dar uită că în zonă sunt și copaci. E ora 17.58. Coada avionului se agață de câteva crengi, iar acesta se rupe, efectiv, în două. Martorii spun că în acel moment Grigore Preoteasa, singur ridicat, urlă: ”Tovarăși, asta nu era în program!”. Cabina piloților e cuprinsă de flăcări, toți cei trei ruși mor, alături de Preoteasa care, practic, arde de viu.

loading...

La funeralii de la București, Ceaușescu își ascunde mâna arsă, dreapta, sub palton. În dreapta imaginii, cărând sicriul, se află Brejnev, viitorul Președinte al URSS, unul dintre cei mai importanți lideri politici din toate timpurile.

Partea cealaltă a aeronavei se întoarce spre pământ, astfel că Nicolae Ceaușescu și ceilalți membri cad, prin copac, până la sol. Crengile estompează căderea, liderii comuniști sunt răniți, dar scapă, cu toții, cu viață. Viitorul președinte al Republicii Socialiste România se alege cu tăieturi pe față, cu o coastă ruptă, dar și cu mâna dreaptă arsă. Se va înapoia cu trenul, peste câteva zile.

Presa de la noi nu vorbește despre incident decât câteva zile după, pentru a nu umbri marea sărbătoare sovietică. Ceea ce a mai rămas din Preoteasa ajunge într-un sicriu sigilat, depus, pentru o zi, la Casa Sindicatelor din Moscova.

loading...
To Top
// Infinite Scroll $('.infinite-content').infinitescroll({ navSelector: ".nav-links", nextSelector: ".nav-links a:first", itemSelector: ".infinite-post", loading: { msgText: "Loading more posts...", finishedMsg: "Sorry, no more posts" }, errorCallback: function(){ $(".inf-more-but").css("display", "none") } }); $(window).unbind('.infscr'); $(".inf-more-but").click(function(){ $('.infinite-content').infinitescroll('retrieve'); return false; }); $(window).load(function(){ if ($('.nav-links a').length) { $('.inf-more-but').css('display','inline-block'); } else { $('.inf-more-but').css('display','none'); } }); $(window).load(function() { // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' }); $('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); }); });