News

Cum se vede din SUA cazul medicului târât de polițiști. Nu e cum vă imaginați!

Am vazut imaginile cu altercatia dintre Boureanu si acel doctor, pe de o parte, si politisti, pe de alta, si sunt consternat de lipsa de tact si procedura a politistilor romani in astfel de cazuri. O spune Chris Terheș care trăiește în Irvine, California, SUA, și este Director of Business Intelligence la Company, Președinte la Coalitia Romanilor pentru Combaterea Coruptiei şi Preot la Misiunea Sf. Ioan Botezatorul – Orange County. Acesta explică foarte bine într-o postare pe Facebook cum ar trebui să stea lucrurile.

”Mai aud si pe la televizor pe unii care tot dau exemplul Statelor Unite, ca aici te bat politistii, te bruscheaza, trag in tine, ca asa vad ei prin filme sau ca asa le-au spus unii si altii. Realitatea este ca in SUA exista foarte rar altercatie intre politisti si oameni, tocmai pentru ca politistii au proceduri foarte clare, iar distanta dintre politist si om este asa tinuta incat sa fie aproape imposibila o altercatie fizica.

De exemplu, in cazul acelui doctor, dupa ce s-au bruscat cu el, politistii romani au decis sa-l duca la sectie cu masina, dar nu erau siguri daca sa-l duca in catuse ori nu. Si ati vazut ce a iesit. La un moment dat am vazut ca politistii il ridicau de picioare.

In SUA se procedeaza altfel: daca omul e pedestru si e oprit de politie pentru motive serioase (nu pentru „legitimare”, scuza asta e de sorginte comunista si pretext ca organul sa te ia la intrebari), este pus sa stea jos, in fund, pe trotuar ori iarba.

In felul acesta omul este intr-o pozitie statica si politistul poate vorbi cu el linistit. Daca si politistul si omul ar fi in picioare si ar incepe sa se targuiasca si harjoneasca, iese ce ati vazut in Romania.

In cazul in care exista indicii ca omul ar putea fi violent, ca s-ar putea rani pe sine (drogat ori baut fiind), politistii il leaga cu mainile la spate si-l aseaza jos, ca sa poata vorbi cu el linistit.

De cele mai multe ori situatia se termina foarte amical, cu omul lasat sa plece.

In cazul in care omul e baut sau drogat, politistii cer numarul de telefon a cuiva din familie sau apropiat si suna ei sa vina cineva sa-l ia pe respectivul. In felul acesta se dezamorseaza o situatie, omul nu mai e pe strazi sa fie un pericol si toata lumea e multumita.

Numai in cazul in care nu are cine sa vina sa-l ia pe respectivul cineva din familie sau dintre prieteni si situatia este de asa natura, politistii il iau si-l duc la sectie pe cel beat sau drogat pana a doua zi, ca sa se poata trezi si sa-l lase acasa.

Interesul general pentru politia americana nu este sa incatuseze oameni si sa-i duca la sectie, pentru ca toate astea costa, ci sa mentina ordinea. Iar mentinerea ordinii se face mai mult cu tact si minte, decat cu muschi si pulan.

Cazul Boureanu arata iarasi lipsa de procedura pentru cand politia interactioneaza cu cineva care e in masina.

Regula in SUA este ca atunci cand esti in masina si esti oprit de politie, nu cobori din masina. Punct.

loading...

De la momentul cand esti oprit pana cand vine politistul la tine dureaza un pic, pentru ca politistul anunta prin statie ca te-a oprit, da numarul masinii, iar centrala ii da un feedback, de genul cine e proprietarul masinii, daca are antecedente penale, etc. Asta il si pregateste pe politist cum sa se apropie de masina.

Pe toata durata asta, cat politistul iti verifica prin statie masina, tu, daca vrei sa scapi cat de repede, iti deschizi geamul la masina, iti pregatesti toate documentele pe bord (ca sa nu te apuci sa cotrobai prin masina ori buzunare cand e politistul langa tine), opresti masina si stai cu mainile la vedere (pe volan).

In momentul in care vine politistul, de obicei iti va cere actele si te va intreaba daca stii de ce te-a oprit. Daca spui tu din ce cauza, admiti vina. Altfel, spui ca idee nu ai. Il lasi pe politist sa spuna ce are de spus, cooperezi cu el, raspunzi foarte precis la intrebari si in nici un caz nu te iei in gura cu el.

Daca iti da o amenda o primesti cu zambetul pe buze, deoarece stii ca o poti contesta in instanta.

Daca esti insa cooperant cu politistul si motivul pentru care te-a oprit nu e grav, te cam lasa doar cu o „mustrare” si iti ureaza sa conduci cu atentie.

E foarte important ca pe toata durata interactiei dintre tine, care esti in masina, si politist, care e afara, sa stai cu mainile la vedere si sa nu faci miscari bruste.

Pentru orice miscare vrei sa faci, cum ar fi sa te apleci dupa acte in plus, ii spui politistului inainte. De exemplu, daca politistul iti cere inregistrarea masinii si tu nu o ai la dispozitie pe cand vine, nu te apuci sa cotrobai prin torpedou, ci ii spui ca ti-e in compartimentul de sub bord si ca vrei sa o cauti. In functie de ceea ce iti spune politistul, faci.

Exista situatii cand cel care conduce are pistol ori cutit/arma alba fie la el, fie in masina. Regula generala este ca atunci cand te-a oprit politistul si-i dai actele sa si spui ceva de genul: am permis de port-arma si am o arma la mine (sau in masina). In functie de asta si politistul stie cum sa actioneze.

Revenind la cazul Boureanu, am intrebat pe niste politisti aici daca au avut situatii cand au oprit pe cineva cu masina si altii decat soferul din masina, care erau drogati sau beti, i-au injurat. Au spus ca au avut, insa nu si-au pus mintea cu ei. Politistii sunt mai preocupati ca cel de la volan sa nu fie beat ori drogat. Pe langa asta, daca sotia/prietenul celui beat ii spune politistului: „imi cer scuze pentru el, e beat, nu stie ce vorbeste, am fost la o petrecere si il duc acasa”, totul se termina acolo.

Politia din Romania nu isi va castiga respectul populatiei aratandu-si forta cu oameni beti. Oricine vede imaginile cu cei doi, oricat ar dori sa fie de partea politiei, undeva in mintea lui parca ceva tot nu a fost ok. Asta mai ales in contextul in care clanuri de infractori actioneaza fara probleme, uneori chiar la vedere.

Relatia dintre politie si cetateni nu este una statica ci dinamica, intr-o continua schimbare. Atat cetatenii cat si politia trebuie sa se adapteze mereu provocarilor acestei dinamici.

Ar fi bine ca, din situatii de genul celor doua mentionate mai sus, cei din conducerea Politiei Romane sa invete ce se poate invata si sa stabileasca niste proceduri clare care sa fie comunicate atat politistilor cat si oamenilor. Iar una dintre aceste proceduri ar fi ca omul sa nu coboare din masina atunci cand e oprit de politie.

Respect tuturor politistilor romani care, uneori in conditii improprii, isi fac datoria cu onoare si isi servesc concetatenii”, scrie preotul pe Facebook.

loading...
To Top