News

Cutremur în JUSTIȚIE: Procurorii șefi, numiți fără acordul președintelui. Anunțul lui Toader

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a prezentat miercuri modificările propuse la legile justiției. Principala schimbare este aceea că procurorii șefi cor fi numiți fără acordul președintelui României.

Vizate de modificări sunt Legea privind statutul judecătorilor și procurorilor (nr. 303/2004), Legea privind organizarea judiciară (nr. 304/2004) și Legea privind Consiliul Superior al Magistraturii (nr. 317/2004).

loading...

Astfel, ministrul propune ca procurorul general, procurorul-șef al DNA și procurorul-șef al DIICOTsă fie numiți de Secția pentru procurori, la propunerea ministrului Justiție. În prezent procurorii-șefi sunt numiți de președintele României, la propunerea ministrului Justiției și cu avizul CSM.

Pe de altă parte, Toader propune ca președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție să fie numit de către președintele României, ca și în prezent, dar propunerea o va face Secția pentru judecători a CSM.

Ministrul a explicat diferențele privind procedura de numire prin faptul că „procurorii sunt subrdonați ierarhic, judecătorii nu sunt subordonați ierarhic”.

loading...
To Top