News

Dana Gîrbovan DESFIINȚEAZĂ DNA și CSM

Dana Gîrbovan, președintele Uniunii Naționale a Judecătorilor din România (UNJR) consideră modul ofensiv în care DNA reacționează la critici demonstrează o autosuficiența periculoasă pentru un stat democratic. Ea mai spune într-un interviu pentru Evenimentul Zilei că nici la CSM lucrurile nu sunt cum trebuie.

loading...

Încrederea în instituții este direct proporțională cu gradul acestora de responsabilitate și cu instrumentele pe care le ai pentru a le trage efectiv la răspundere. O altă condiție este legată de transparența activității instituției, și aici prin transparență nu mă refer la acțiuni de PR, ci la oferirea de informații corecte și complete.

Or, în privința răspunderii avem un deficit serios atât în ceea ce privește CSM, cât și DNA. În ceea ce privește membrii CSM, nici până azi nu avem, dupa decizia CCR din 2013, un instrument legal de revocare a membrilor Consiliului. În cazul DNA, nu am văzut nicio analiză publică temeinică a activității acesteia, bazată pe un control de fond al Inspecției Judiciare. De asemenea, modul ofensiv în care DNA reacționează la critici demonstrează o autosuficientă periculoasă pentru un stat democratic”, a precizat Gîrbovan.

loading...

Judecătoarea consideră că în Justiție există două feluri de corupție. Mult mai periculoasă decât mita, ”și mai puțin vizibilă”, este corupția puterii, consideră aceasta, făcând referire la situațiile în care un magistrat ajunge să se creadă ”infailibil și mai presus de lege”. 

Ea mai atrage atenția că una dintre cea mai des întâlnită reminiscență de gândire comunistă pe care o găsim și azi în societatea românească este desconsiderarea drepturilor omului și perpetuarea idei că acestea pot fi subsidiare în raport cu alte deziderate, cum ar fi lupta împotriva corupției. De asemenea, este extrem de îngrijorător și nesănătos pentru democrație modul în care ne raportăm la serviciile de informații. Interviu integral urmează să fie publicat joi în Evenimentul Zilei, ediția Print.

loading...