News

Daniel Savu, precizări IMPORTANTE legate de Legea răspunderii magistraților

PSD a anunțat că va promova legea răspunderii magistraților în sesiunea parlamentară din această toamnă, cel mai probabil ca parte a legilor justiției. În opinia politicianului Daniel Savu aceasta este chiar ultima șansă de oprire a abuzurilor din partea procurorilor (în multe cazuri chiar și a judecătorilor), în condițiile în care sistemul de justiție s-a dovedit incapabil sau mult prea virusat pentru a se restructura din interior.

Mai mult, Savu susține: Nu doar că abuzurile curg pe bandă rulantă, cel puțin la DNA, nu doar că practica de poliție politică este reală, la fel și dubla măsură în instrumentarea dosarelor, dar instituția care ar trebui să se ocupe de toate aceste fapte – Inspecția Judiciară își dovedește pe deplin ineficiența.

”Știu, inițial am crezut că este posibil, mai ales că mulți specialiști sau practicieni ai dreptului au susținut ideea că procurorii sunt în stare să își facă singuri ordine în structuri și să își fixeze nivele corecte de responsabilitate. S-a demonstrat că este imposibil !

loading...

Atunci când trage linie, după luni și luni de tergiversări, niciun procuror nu răspunde pentru faptele sale, la fel ca orice alt cetățean. În ciuda evidențelor, procurorul este absolvit de orice vină, protejat, chiar șantajat și controlat uneori, dar oricum, declarat nevinovat.

Dacă până și oamenii din sistem au parțial sau deloc încredere în Inspecția Judiciară, (secția pentru procurori), este foarte clar și explicabil de ce unui cetățean obișnuit îi este foarte greu să se aștepte la un tratament corect. În aceste condiții, răspunderea magistraților, care ne așteptăm cu toții să fie introdusă prin cadrul legal promis, ar trebui să se extindă nu doar la practicienii din justiție și sistemul judiciar, indiferent de nivelul lor, ci și la structurile al căror scop este tocmai prevenția sau intervenția în cazul abuzurilor.

Adică nu doar procurorul sau judecătorul trebuie să plătească, ci și structurile care ar fi putut preveni abuzurile sau ar fi putut răspunde prompt la sesizările cetățenilor și nu au făcut-o”, a explicat Daniel Savu.

loading...
To Top