News

Danileț a comentat trecerea Inspecției Judiciare la Ministerul Justiție

Judecătorul Cristi Danileț, fost membru al CSM, susține că trecerea Inspecției Judiciare în subordinea Ministerului Justiției i se pare cea mai „dură” propunere anunțată miercuri de ministrul Tudorel Toader.

„Propunerea MJ: Inspecția Judiciară trece la Ministerul Justiției. Mi se pare cea mai dură propunere. Inspecția Judiciară era la MJ până în 2005, apoi a fost la CSM până în 2012, după care a devenit instituție independentă. Acum se dorește să se revină la sistemul dinainte de reforma din 2005. Personal, nu vreau să fiu un magistrat posibil anchetat de Inspecția ministrului”, a scris Dănileț, pe Facebook.

loading...

În opinia sa, procedura privind răspunderea materială a magistraților trebuie descrisă exact, pentru a nu rămâne ineficientă ca și până acum.

„Cu privire la răspunderea materială a magistraților, azi statul despăgubește victima unei erori judiciare, iar apoi poate să se îndrepte împotriva magistratului vinovat de rea-credință sau gravă neglijență. Pe viitor, se dorește ca acest regres al statului să fie obligatoriu, ceea ce este firesc. Însă cred că trebuie descrisă exact procedura de stabilire a relei-credințe sau gravei neglijențe a magistraților, altfel procedura va fi ineficientă, ca și până acum”, a explicat Danileț.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, miercuri, că una dintre modificările propuse la pachetul de legi ale Justiției prevede ca Inspecția Judiciară să treacă la Ministerul Justiției.

loading...
To Top