Life

De ce a trecut Dragnea la amenințări. Este liderul PSD, deja, istorie?

Jurnalistul Dan Turturică scrie că de ce i-a fost frică lui Liviu Dragnea nu a scăpat! DNA a început să deschidă dosar după dosar pentru afaceri ilegale din proximitatea sa, în care sunt vizați prieteni, colaboratori de nădejde și rude.

Nimic nu îl atinge direct, deocamdată, dar șeful PSD nu se poate minți. A mai văzut filmul ăsta. Așa a început cu Ponta, cu Ghiță, cu Oprea și cu mulți, mulți alții. Toți, intangibili, cândva. Lucruri mărunte, distante. Din ce în ce mai multe. Și dintr-o dată, totul se schimbă. Se prăbușește.

”Așa se explică postura eroică pe care și-a asumat-o șeful PSD zilele trecute, când a anunțat că s-a terminat ”perioada de pace.” Este în negare. Și amenință. Instituțiile statului, pe președinte, pe care îi consideră vinovați de ”mizeriile care nu se mai termină.”

Crede că poate evita deznodământul. Că se va dovedi mai puternic și mai abil decât predecesorii săi. ”Continuăm ceea ce am început, rezistând la atacuri, și noi și familiile noastre,” a declarat, miercuri. Nu îl prind discursurile mobilizatoare. Doar când vorbește umil, împăciuitor și zâmbește imperceptibil, șiret, știm că se simte în apele sale. Nu mai este cazul.

Există trei motive pentru care Liviu Dragnea se simte sub asalt. Primul și cel mai important este DNA. După o lungă și suspectă perioadă de inactivitate și tăcere, procurorii anticorupție s-au decis să scormonească serios în afacerile șefului PSD și să vorbească despre ele.

loading...

Al doilea motiv pentru care se simte sub asalt este că deschiderea dosarelor s-a produs simultan cu schimbarea de atitudine a Antenei 3, organul de propagandă al PSD dar și al său, personal, de care îl leagă vechi și bănoase relații.

Așa se explică reacția nervoasă, după ce Antena 3 a început să difuzeze investigații despre afacerile familiei lui, pe un ton inchizitorial. De la RISE se aștepta la dezvăluiri compromițătoare, de la Antena 3, niciodată. Față de RISE a știut cum să reacționeze. Coincidență, ANAF a primit o sesizare despre ei la momentul potrivit. Antena 3 l-a luat pe nepregătite. Lor ce să le facă? S-a mulțumit să le bată cu degetul în microfon și să le spună în direct că speră „să fi meritat mizeria din ultimele două zile.”

Al treilea motiv de neliniște pentru Liviu Dragnea se leagă de aceeași temere că pierde controlul asupra partidului. El se numește Mihai Tudose. Chiar dacă nu contenește să îl laude, liderul PSD nu are cum să fie fericit că premierul i-a blocat cele mai importante proiecte propuse noului cabinet. Practic, după doar câteva săptămâni de când Tudose s-a instalat la Palatul Victoria, puterea lui Dragnea de a-i impune agenda este chiar mai mică decât a fost în ultimele zile ale guvernului Grindeanu.

Fermitatea cu care Tudose a promis la Bruxelles, dar și la întâlniri private cu ambasadorii occidentali, că nu va exista impozit pe cifra de afaceri, taxă de solidaritate și nici un nou asalt împotriva justiției se adaugă atacurilor DNA și ale Antenei 3 și semnalează activiștilor PSD că ”regele” este aproape gol. Că Dragnea nu mai controlează deciziile principale ale guvernului și nici propriul destin politic.

Iar dacă până și un consilier al premierului, fie el și Eugen Teodorovici, și-a permis să critice o investiție de suflet a liderului suprem, stadion de 12 milioane de euro la Alexandria, înseamnă că lucrurile sunt chiar mai avansate decât au crezut. Este Dragnea, deja, istorie? Așa se pare”, scrie Turturică pe Digi 24.

loading...
To Top