Life

Despre credinţă şi aşteptare, la „Poveşti de iubire în infern”

Două episoade, două mesaje sublime despre credinţă şi aşteptare , la „ Poveşti de iubire în infern” din seria „Memorialul durerii”, realizată de Lucia Hossu Longin: cuplurile Valentina Gafencu şi Ioan Ianolide şi Doina şi Tertulian Langa – de vizionat pe 22 iulie, de la ora 16.00, la TVR 1 şi TVR+.

Tăvălugul represiunii comuniste nu a ţinut cont niciodată de familie, sentimente, relaţii interpersonale. În pofida agresivităţii sistemului, în cele mai grele condiţii, poveştile de iubire au supravieţuit. Memorialul durerii continuă seria dedicată poveştilor de iubire, iar sâmbătă, 22 iulie, ne prezintă două cupluri: pe Valentina Gafencu şi Ioan Ianolide, dar şi pe Doina şi Tertulian Langa.

S-au cunoscut în lagărul de muncă de la Galda, unde Ioan era alături de prietenul său Valeriu Gafencu, fratele Valentinei. S-au apropiat în timpul vizitelor pe care le-a făcut fratelui său. După o perioadă, cei doi au decis să se logodească, slujba având loc în biserica din colonia de muncă de la Galda de Jos.

loading...

Ea a petrecut urmărtorii cinci ani la Dobroteşti, unde a predat limba română, locuind în casa mătuşii lui Ioan; în 1952, a aflat că fratele ei, Valeriu, a murit la Târgu Ocna, iar ea a plecat împreună cu mama sa la Ploieşti. În 1962, povestea ea într-un interviu pentru fericiticeiprigoniti.net, a venit la ea tatăl lui Ioan Ianolide, care i-a spus „Valentina, l-ai aşteptat 18 ani pe Ioan. Nu ştim dacă mai trăieşte ori nu. Nu mai ştim nimic despre el de atâţia ani. Noi te sfătuim, dacă găseşti un suflet bun, să te căsătoreşti”.

La 39 de ani, ea a cunoscut un alt bărbat, care a fost închis 16 ani în fosta Uniune Sovietică, dar după doi ani, avea să fie eliberat din puşcărie şi Ioan. „Mi-l aduc aminte şi astăzi pe Ioan, în spital, dându-mi o hârtie şi un creion ca să scriu: Iartă-mă! L-am întrebat, atunci când a înţeles mai bine situaţia, după ce a luat legătura cu familia lui, dacă ar trebui să divorţez. Ioan mi-a spus, zdrobit, că Taina Cununiei este mai mare decât logodna… În 1986, el s-a mutat la cele veşnice”, spunea ea.

În 31 iulie 1964, Ioan este eliberat. Vine în Bucureşti, dar mama era moartă, iar logodnica lui proaspăt căsătorită. „Totul era un dezastru, o ruină, o paragină, iar eu o nălucă, o arătare, o himeră”, va mărturisi, sfâşiat de durere, omul eliberat după 23 de ani de închisoare.

Altă poveste este cea a Doinei şi a lui Tertulian Langa, care au stat trei luni căsătoriţi şi, apoi, 15 ani nu s-au mai văzut. S-au regăsit după aproape 20 de ani de aşteptare. Întreaga poveste o aflăm sâmbătă, 22 iulie, de la ora 16.00, la TVR 1 şi TVR+.

loading...
To Top