News

Destrămare? Dacă Marea Britanie iese din UE,  mai multe state ar putea urma modelul

Ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană (Brexit) la referendumul din 23 iunie ar putea determina și alte țări să părăsească blocul comunitar. Este îngrijorarea exprimată de ministrul german de finanțe Wolfgang Schaeuble. ”Cum ar reacționa de exemplu Olanda, care este legată în mod tradițional de Regatul Unit ?”, se întreabă Schaeuble, în contextul în care un studiu recent indica faptul că, în caz de Brexit, PIB-ul olandez va înregistra pierderi de 10 miliarde de euro până în 2030.

siehtsichimmerwiederattackenausg-1457265698

Ministrul german de finanțe, Wolfgang Schaeuble

loading...

Într-un articol în revista Der Spiegel, ministrul german a afirmat că nu este ”nu exclus” ca exemplul Regatului Unit ”să facă școală” în rândul altor țări. Totuși, dacă britanicii vor vota în favoarea ieșirii țării lor din UE, Wolfgang Schaeuble este sigur că ”Europa va funcționa și fără Regatul Unit”, care nu va mai avea posibilitatea să dea înapoi. În caz de Brexit, Uniunea Europeană nu va putea răspunde propunând pur și simplu o mai mare integrare” pentru țările membre rămase, consideră ministrul german, un european convins de mult timp.”Ar fi ceva stângaci, mulți ar fi îndreptățiți să se întrebe dacă nu cumva noi, politicienii, n-am înțeles nimic până acum”, a afirmat SchaeubleGove-Brexit-New-flag

În opinia sa, chiar și un vot favorabil pentru rămânerea Marii Britanii în UE trebuie considerat ”drept un avertisment și un semnal de alarmă”. Wolfgang Schaeuble a avertizat că s-ar putea ca Marea Britanie să se confrunte cu consecințe economice dacă părăsește UE, având în vedere că ea este strâns interconectată cu țările partenere. ”Ar fi un miracol dacă ieșirea Marii Britanii nu va avea nici un dezavantaj economic”, a declarat el. Un Brexit va avea, de asemenea, un impact negativ asupra țărilor partenere, a mai spus Schaeuble, precizând că el și omologii săi din zona euro vor face tot ce se poate pentru a reduce consecințele: ”Ne pregătim pentru toate scenariile posibile pentru a limita pagubele”.

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

To Top