News

Deutsche Welle: Legea Grațierii nu se limitează la salvarea șefului PSD, cum susține Klaus Iohannis

Jurnalistul Horațiu Pepine de la Deutsche Welle face o analiză interesantă despre subiectul fierbinte din politica românească. Vorbim aici despre deja controversata Lege a grațierii care a încins spiritele pe plan național.

Acesta susține că miza legii grațierii e mai mare decât se arată îndeobște și ea nu se limitează nici la condițiile precare din închisori, așa cum susține Guvernul, nici la salvarea unor politicieni PSD (fie el și șeful partidului), cum susține președintele Klaus Iohannis, ci la redefinirea suveranităților.

loading...

Așa se explică de ce președintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu e mai implicat în dezbaterea publică decât oricare alt membru al majorității guvernamentale și decât PSD în întregul său, deoarece el a țintit mereu să redefinească structura puterii în România, așezând Parlamentul în centru. Regăsim pur și simplu, cu ocazia acestei teme particulare, disputa constituțională începută acum mai bine de un deceniu între republica parlamentară și republica prezidențială.

Ca detaliu semnificativ, fostul președinte Băsescu nu credea că actorii implicați ar fi Parlamentul și Președintele, ci Parlamentul (politicienii) și procurorii. Fără să o spună explicit, Traian Băsescu sugera că Președintele ar fi doar o anexă a puterii exprimate în primul rând de procurori. Dar aceste detalii nu modifică analiza de ansamblu. În esență, cine se va impune în problema grațierii va obține un ascendent major pe scena politică românească”, a scris jurnalistul de la Deutsche Welle.

loading...
To Top