News

Dezvăluirile lui Sebastian Ghiță ajung în Deutsche Welle

Dezvăluirile lui Sebastian Ghiță nu au rămas fără ecou în presa străină. Pe Deutsche Welle jurnalistul Horațiu Pepine notează că serviciile secrete par cutremurate de un scandal surd, iar în discuțiile privitoare la formarea guvernului s-au auzit în aceste zile prea multe aluzii la implicarea serviciilor de informații pentru a le ignora pe de-a-ntregul. Redăm câteva fragmente din articolul de pe publicația Deutsche Welle:

”Un aspect interesant este tăcerea totală cu care au fost întâmpinate declarațiile și mesajele lui Sebastian Ghiță, fost deputat PSD și fost secretar al comisiei comune pentru supravegherea SRI și actualmente fugar căutat de justiție. Oricât de compromis ar fi omul, mesajele sale nu pot fi considerate aberații integrale, simple fantezii născute din disperare. Un om cu adevărat disperat mizează pe un adevăr, fie el și parțial, dintr-un motiv cât se poate de simplu. El nu își propune să seducă publicul, ci caută să-i alerteze pe cei inițiați, să-i pună în gardă sau chiar să-i amenințe”, se arată pe Deutsche Welle.

”Concluzia firească este că ceva este adevărat, dar nu știm până unde a spus adevărul și ce anume este simplă diversiune, speculație sau umplutură. Realitatea este că nu avem mijloace să intreprindem o analiză mai serioasă a declarațiilor lui Sebastian Ghiță, care, în esență, a relatat despre legăturile existente între CIA, SRI și DNA. Nu reiese însă unde sfârșește caracterul legitim al acestora și unde începe complotul”, a mai analizat jurnalistul.

loading...

”Întorcându-ne la cele două surse, nu putem spune că una o exclude sau o infirmă pe cealaltă. Sebastian Ghiță promite să prezinte dovezi (deocamdată ne oferă numai niște indicii) ale unui sistem de control al politicii românești inițiat de CIA, și dus la îndeplinire de SRI și DNA. Sorina Matei ne oferă cu o mult mai mare bogăție de fapte imaginea unei excrescențe maligne a SRI-ului care a împânzit politica și afacerile și care a scăpat ulterior complet de sub control. Primul face acuzații majore în treacăt, a doua susține pe îndelete că SRI a pierdut controlul propriilor operațiuni și că șeful ei efectiv (generalul Coldea) ar trebui să aibă în vedere demisia”, a mai remarcat Horațiu Pepine.

Concluzia articolului:

Un lucru e cert. Nu există în România niciun control parlamentar eficient asupra serviciilor de informații. O dovadă, comică, dar nu mai puțin serioasă, este că un deputat care a fost membru în Comisia de supraveghere, așa cum a fost prim-ministrul desemnat, nu trece drept un om de încredere, ci, dimpotrivă, ca om al serviciilor.

loading...
To Top