News

Discuții intense în CSM. Se fuge din DNA. Procurorii nu mai vor cu Laura Kovesi. Este o explicație

Secţia pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii discută marţi cererile celor patru procurori care au cerut încetarea activităţii la Direcţia Naţională Anticorupţie şi revenirea la parchetele de care aparţin sau continuarea activităţii la alte parchete. Aceștia nu mai vor să fie în instituția condusă de Laura Kovesi.

Potrivit ordinii de zi a şedinţei Secţiei pentru procurori din data de 29 august, publicată pe site-ul instituţiei, procurorii Aurelia Claudia Morar-Herlea, Roberta Lia Nicolescu, Nicolae Cristian Sâvu şi Cornelia Alice Jemboiu au cerut încetarea activităţii la Direcţia Naţională Anticorupţie.

Mai exact, procurorul Aurelia Claudia Morar-Herlea cere încetarea activităţii la Direcţia Naţională Anticorupţie şi revenirea la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea, procurorul Roberta Lia Nicolescu cere încetarea activităţii la Direcţia Naţională Anticorupţie şi revenirea la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj, procurorul Nicolae Cristian Sâvu cere încetarea activităţii la Direcţia Naţională Anticorupţie şi continuarea activităţii la Parchetul de pe lângă Judecătoria Piteşti, iar procurorul Cornelia Alice Jemboiu a cerut, de asemenea, încetarea activităţii la Direcţia Naţională Anticorupţie şi continuarea activităţii la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova.

La începutul lunii iulie, cinci procurori au părăsit Direcţia Naţională Anticorupţie. Ulterior, Secţia pentru procurori a CSM a admis cererile formulate de magistraţii DNA Adrian Ţârlea şi Doru-Gabi Văcaru de a îşi înceta activitatea la DNA, urmând să revina la parchetele la care au lucrat iniţial de la 15 iulie, respectiv 1 septembrie. Acelaşi lucru s-a întâmplat în cazul procurorilor Alina Ştefănescu, Alina Irina Avram şi Claudiu Dumitrescu.

Astfel, instituția condusă de Codruța Kovesi trece prin clipe grele. Procurorii pleacă pe capete iar cei care mai sunt par destul de chinuiți. Jurnalistul Răzvan Savaliuc de la Lumea Justiției spune că responsabilă este doar Kovesi iar în DNA atmosfera este irespirabilă.

”E foarte supărată, din cauza atitudinii ei …există o atmosferă ca de înmormântare, toți se feresc să vorbească între ei, mai ales de când câțiva procurori au reclamat-o pe șefa DNA la CSM și au apărut acele înregistrări cum dădea ordine să se decapeze premieri, să se facă dosare.

loading...

Cum mai ales, ea spunea dacă nu vreți să faceți dosare plecați cu toții, rămân eu cu 10 procurori și fac eu ce fac mai departe. Vă dați seama, când vin procurorii, mulți vin cu bune intenții la DNA să facă niște dosare serioase, să acced în carieră, și când văd că acolo nu contează decât dosarele cu miniștri, deputați, senatori, vor premierii, vor tot felul de oameni de afaceri, funcții se țipă la ei.

Am informații că se dau comenzi clare cu anumite dosare. Și apoi la ședințele de bilanț auzim conducerea cum ne spune că trebuie să mai scoatem dosare, stați prea prost cu dosarele.

Nu putem sa supraviețuim, ne trebuie două-trei nume mari repede ca să mai trecem anul că ne ia lumea la ochi că nu facem nimic. Deci nu se poate face justiție cu asemenea comandamente, nu te poți juca cu libertatea oamenilor și cum niște procurori spuneau că se auzeau pe acele înregistrări: doamna procuror șef da știți acum, cum să lucrezi o grămadă la un dosar de evaziune fiscală, muncesc o grămadă și nimeni nu aplaudă la el.

Adică în DNA sunt lăudați numai ăia care decapează premieri, miniștri, pe orice, poate să ia o ciungă, pe o sticlă de bere, pe un whisky pe care l-au primit cadou când s-au întălnit cu cineva. Ca să dea jos un nume mare că așa au învățat că supraviețuiesc.

Și d-aia iese lumea în stradă, că lumea este prostită de ei, că fac cine știe ce mari dosare, vezi doamne ce corupție e și iau demnitari pe nimicuri, distrug statul și lumea crede că dacă se schimbă o lege să nu mai facă ei abuzuri se pune în pericol anticorupția”, a spus recent Răzvan Savaliuc.

 

loading...
To Top