News

DNA, mutare de ULTIMĂ ORĂ după plecările din Sistem. Dacă nu face asta rămâne fără oameni

Instituția condusă de Codruța Kovesi trece prin clipe grele. Procurorii pleacă pe capete iar cei care mai sunt par destul de chinuiți. în acest context, DNA anunţă că scoate la concurs şase posturi de procuror, în cadrul structurii centrale – Secţia judiciară penală. Data limită de înscriere la concurs este 15 septembrie, proba interviului urmând a avea loc în 21 septembrie. Anunţul, în contextul în care mai mulţi procurori au părăsit instituţia.

„Selecţia este deschisă tuturor procurorilor care îndeplinesc condiţiile. Aceştia sunt invitaţi să depună curriculum vitae care să includă traseul profesional şi un număr de 3-5 lucrări reprezentative din activitatea anterioară”, se arată în anunţul publicat pe site-ul DNA. Interviul va avea loc la sediul DNA din Bucureşti şi, conform anunţului, aceasta ar fi singura probă de care ar trebui să treacă cei care îşi doresc o carieră în instituţie.

Dosarul trebuie depus la sediul serviciul de resurse umane al instituţiei, din Piaţa Valter Mărăcineanu, până în 15 septembrie, ora 16:00.

La finalul lunii august, procurorii Aurelia Claudia Morar-Herlea, Roberta Lia Nicolescu, Nicolae Cristian Sâvu şi Cornelia Alice Jemboiu au cerut încetarea activităţii la Direcţia Naţională Anticorupţie. Toate solicitările au fost aprobate de Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.

De asemenea, la începutul lunii iulie, cinci procurori au părăsit Direcţia Naţională Anticorupţie. Ulterior, Secţia pentru procurori a CSM a admis cererile formulate de magistraţii DNA Adrian Ţârlea şi Doru-Gabi Văcaru de a îşi înceta activitatea la DNA, urmând să revină la parchetele la care au lucrat iniţial de la 15 iulie, respectiv 1 septembrie. Acelaşi lucru s-a întâmplat în cazul procurorilor Alina Ştefănescu, Alina Irina Avram şi Claudiu Dumitrescu. Procurorii CSM au decis şi revocarea magistraţilor Doru Ţuluş şi Mihaela Iorga, la cererea Laurei Codruţa Kovesi.

Jurnalistul Răzvan Savaliuc de la Lumea Justiției spune că responsabilă pentru plecările masive este doar Kovesi iar în DNA atmosfera este irespirabilă.

loading...

”E foarte supărată, din cauza atitudinii ei …există o atmosferă ca de înmormântare, toți se feresc să vorbească între ei, mai ales de când câțiva procurori au reclamat-o pe șefa DNA la CSM și au apărut acele înregistrări cum dădea ordine să se decapeze premieri, să se facă dosare.

Cum mai ales, ea spunea dacă nu vreți să faceți dosare plecați cu toții, rămân eu cu 10 procurori și fac eu ce fac mai departe. Vă dați seama, când vin procurorii, mulți vin cu bune intenții la DNA să facă niște dosare serioase, să acced în carieră, și când văd că acolo nu contează decât dosarele cu miniștri, deputați, senatori, vor premierii, vor tot felul de oameni de afaceri, funcții se țipă la ei.

Am informații că se dau comenzi clare cu anumite dosare. Și apoi la ședințele de bilanț auzim conducerea cum ne spune că trebuie să mai scoatem dosare, stați prea prost cu dosarele.

Nu putem sa supraviețuim, ne trebuie două-trei nume mari repede ca să mai trecem anul că ne ia lumea la ochi că nu facem nimic. Deci nu se poate face justiție cu asemenea comandamente, nu te poți juca cu libertatea oamenilor și cum niște procurori spuneau că se auzeau pe acele înregistrări: doamna procuror șef da știți acum, cum să lucrezi o grămadă la un dosar de evaziune fiscală, muncesc o grămadă și nimeni nu aplaudă la el.

Adică în DNA sunt lăudați numai ăia care decapează premieri, miniștri, pe orice, poate să ia o ciungă, pe o sticlă de bere, pe un whisky pe care l-au primit cadou când s-au întălnit cu cineva. Ca să dea jos un nume mare că așa au învățat că supraviețuiesc.

Și d-aia iese lumea în stradă, că lumea este prostită de ei, că fac cine știe ce mari dosare, vezi doamne ce corupție e și iau demnitari pe temirce, distrug statul și lumea crede că dacă se schimbă o lege să nu mai facă ei abuzuri se pune în pericol anticorupția”, a spus Răzvan Savaliuc.

loading...
To Top