News

Document EXPLOZIV: PSD știa din luna mai că nu poate introduce impozitul pe cifra de afaceri

PSD a propus la finele lunii iunie o schimbare atât de drastică a sistemului de impozitare, înlocuirea impozitării profitului cu impozitul pe cifra de afaceri, încât antreprenorii au caracterizat schimbarea drept o „revoluție” în materie de fiscalitate, potrivit profit.ro. PSD a bătut rapid în retragere la reacția virulentă a sectorului privat, iar premierul Mihai Tudose a anunțat ieri că „subiectul este închis”.

Uimitor este că ideea a fost lansată în spațiul public deși Ministerul Finanțelor, condus de PSD, a atenționat încă din luna mai, într-un document prezentat acum de Profit.ro, că propunerea pentru impozitare pe cifra de afaceri „nu poate fi luată în considerare”. În luna mai, Ministerul Finanțelor era condus de Viorel Ștefan, membru PSD cu vechime în Comisia de Buget-Finanțe. Viorel Ștefan a fost unul dintre miniștrii Cabinetului Grindeanu criticați puternic deliderul PSD,  Liviu Dragnea, pentru neîndeplinirea angajamentelor din Programul de Guvernare, varianta inițială, care nu includea și impozitul pe cifra de afaceri.

loading...

Poziția Ministerului Finanțelor a clarificat o solicitare primită exact în sensul de a analiza oportunitatea introducerii impozitului pe cifra de afaceri a companiilor private, cu argumentul – invocat ulterior de PSD – că există „cazuri ale unor firme străine care au afaceri în țara noastră și care exportă profitul în afară pentru a nu plăti taxe statului român”. Ministerul Finanțelor, condus de PSD, a spus că nu se poate Răspunsul clar venit din partea Finanțelor a fost că o astfel de propunere nici nu poate fi luată în considerare.

Argumentele aduse de Ministerul Finanțelor sunt, în general, în sensul că România nu poate adopta un sistem de impozitare radical diferit de restul UE, care este, de altfel, o poziție adoptată și de mediul de afaceri și consultanții fiscali după ce PSD a lansat public propunerea, ca parte a Programului de Guvernare în varianta actualizată, odată cu instalarea guvernului condus de Mihai Tudose.

loading...
To Top