Dodon lămureşte lucrurile în privinţa afirmaţiilor legate de Crimeea
Externe

Dodon lămureşte lucrurile în privinţa afirmaţiilor legate de Crimeea

Învingătorul alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, Igor Dodon, a spus clar şi răspicat că peninsula Crimeea aparține de facto Rusiei și a adăugat că acest lucru nu se mai poate schimba, chiar dacă juridic Occidentul nu recunoaște anexarea regiunii în 2014.

Potrivit Europa Liberă, într-un interviu acordat televiziunii rusești „Zvezda”, publicat pe YouTube, Dodon a spus că în privința Crimeii el este un „pragmatic”, dar pe de altă parte Moldova este datoare să „țină cu Ucraina”, vecina ei.

Dodon a mai atins subiectul Crimeii și în campania electorală, spunând mai întâi laconic „Crimeea este Rusia” și explicând apoi, după semnale de nemulțumire de la Kiev, că Moldova nu va putea recunoaște juridic anexarea Crimeii, fie și numai pentru că ea însăși are o problemă separatistă.

Discuţii cu Putin

Președintele rus, Vladimir Putin, l-a felicitat imediat după alegeri, pe președintele Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, Igor Dodon, pentru victorie și l-a invitat să facă la Moscova prima vizită în calitate de șef al statului, conform unui comunicat postat pe pagina de internet a Kremlinului.

loading...

„Liderul de la Kremlin a ținut să sublinieze că rezultatele votului exprimat de cetățenii Republicii Moldova este o confirmare că aceștia susțin mesajul și politica promovate de Igor Dodon, privind edificarea unei stabilități social-economice în țara lor, dar și prioritățile sale echilibrate în politica externă a țării. Președintele Rusiei s-a arătat dispus pentru un dialog constructiv și colaborare activă la nivel bilateral, pentru dezvoltarea relațiilor moldo-ruse în conformitate cu prevederile Acordului de prietenie și colaborare, de la semnarea căruia se fac a 15 ani”, se arată în comunicatul de pe pagina kremlin.ru, potrivit Agerpres.

De altfel, Dodon a spus în campania electorală că prima sa vizită va fi la Moscova, dacă devine președintele Republicii Moldova, informează EFE. „Suntem obligați să restabilim o legătură strategică cu Federația Rusă”, a afirmat Dodon după aflarea rezultatelor alegerilor în care a învins-o pe candidata PAS Maia Sandu.

Şi Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii, Kiril, l-a felicitat pe Igor Dodon cu ocazia alegerii sale în postul de Preşedinte al Republicii, potrivit Independent.md.

„Alegerea poporului moldovenesc este o dovadă a încrederii înalte pe care o aveţi din partea cetăţenilor. În aceste vremuri dificile pentru ţară, cetățenii consideră că suteți unica soluţie pentru rezolvarea mai multor probleme actuale.

Îmi exprim speranţa întru dezvoltarea unei bune colaborări între Biserica Ortodoxă a Moldovei şi autorităţile Republicii pentru instaurarea păcii şi a armoniei în ţară, precum şi educarea tinerei generaţii în baza valorilor moral-spirituale tradiţionale”, se arată în mesajul Patriarhului.

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

To Top
// Infinite Scroll $('.infinite-content').infinitescroll({ navSelector: ".nav-links", nextSelector: ".nav-links a:first", itemSelector: ".infinite-post", loading: { msgText: "Loading more posts...", finishedMsg: "Sorry, no more posts" }, errorCallback: function(){ $(".inf-more-but").css("display", "none") } }); $(window).unbind('.infscr'); $(".inf-more-but").click(function(){ $('.infinite-content').infinitescroll('retrieve'); return false; }); $(window).load(function(){ if ($('.nav-links a').length) { $('.inf-more-but').css('display','inline-block'); } else { $('.inf-more-but').css('display','none'); } }); $(window).load(function() { // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' }); $('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); }); });