Elie Wiesel a murit la domiciliul său din Manhattan la vârsta de 87 de ani
Externe

Elie Wiesel a murit la domiciliul său din Manhattan la vârsta de 87 de ani

Elie Wiesel a murit. Scriitorul și filosoful american de origine română Elie Wiesel, supraviețuitor al Holocaustului și laureat al Premiului Nobel pentru Pace, a încetat din viață sâmbătă, a anunțat Yad Vashem, preluat de AFP. Elie Wiesel a scris 57 de cărţi, majoritatea în limbile franceză şi engleză, inclusiv „Night”, bazată pe experienţele în lagărele de concentrare naziste. Elie Wiesel a fost preşedintele Comisiei de Consiliere a publicaţiei Algemeiner Journal şi profesor de Ştiinţe Umaniste la Universitatea din Boston.

Un purtător de cuvânt al Yad Vashem (Memorialului Victimelor Holocaustului) a confirmat decesul celebrului scriitor american, fără să ofere alte detalii. Potrivit cotidianului New York Times, Elie Wiesel a decedat la domiciliul său din Manhattan la vârsta de 87 de ani.

Elie Wiesel „a murit în urmă cu câteva ore”, potrivit purtătorului de cuvânt al Memorialului, Simmy Allen. Într-un comunicat, premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a salutat memoria acestuia, subliniind că a fost o „rază de lumină și un exemplu de umanitate care credea în bunătatea omului”.

„Israelul și poporul evreu plâng cu tristețe moartea lui Elie Wiesel”, a adăugat Benjamin Netanyahu. „De-a lungul anilor sumbri ai Holocaustului, în cursul cărora ne-am pierdut șase milioane de frați și surori, Elie Wiesel a fost o rază de lumină și un exemplu de umanitate care credea în bunătatea omului”, a menționat premierul israelian în legătură cu cel care a străbătut întreaga lume pentru a perpetua memoria Holocaustului.

Elie Wiesel a murit – Fisa biografica a lui Elie Wiesel

Elie Wiesel s-a nascut la 30 septembrie 1928, la Sighetu Marmatiei.

Primii ani ai vietii i-a dedicat studiilor religioase, desi tatal lui il incuraja sa studieze ebraica moderna si discipline laice. Elli, prescurtarea de la Elizer, in copilarie era vorbitor a trei limbi: maghiara, romana si germana, pe care le folosea in comunitate, acasa se vorbea idis. Rudele din partea mamei erau hasizi – apartineau sectei iudaice hasidice, care impunea pe langa trairea mistica a membrilor ei si calitatea de stalpi ai comunitatii, misticismul si arta conducerii fiind elemente de baza.

In 1944, Elie Wiesel impreuna cu toti ceilalti evrei din oras au fost deportati in lagarele de concentrare din Polonia. A trecut prin lagarele de la Buna, Gleiwitz si Buchenwald, reusind sa stea cu tatal sau in tot acest timp pana au ajuns la Buchenwald, unde acesta s-a stins din viata. A parasit lagarul in aprilie 1945.

loading...

Dupa razboi a stat cativa ani intr-un orfelinat francez, iar din 1948 a inceput sa studieze literatura, filosofia si psihologia la Sorbona, Paris. S-a intretinut lucrand ca dirijor de cor si profesor de ebraica, a publicat in jurnalele frantuzesti L’Arche si Israeli Yediot Ahronot.

Prima lucrare a lui Elie Wiesel a fost ‘And the World Remained Silent’ (900 de pagini), scrisa initial in Idis si publicata la Buenos Aires, Argentina (1954), carte de memorii, care dupa doi ani a aparut intr-o forma restransa (127 pagini), in franceza, cu titlul ‘La Nuit’. Versiunea in engleza a memoriilor, a publicat-o in 1995, sub titlul ‘All Rivers Run to the Sea’.

Dupa 1963 s-a stabilit in SUA, unde a predat stiintele umaniste la Universitatea din Boston si a scris pentru un jurnal de limba idis ‘Jewish Daily Forward’.

A publicat numeroase lucrari: studii iudaice, carti despre Holocaust, eseuri politice si religioase.

A fost numit presedinte al Consiliului Memorial al Holocaustului din SUA (initial s-a numit Comisia prezidentiala pentru Holocaust) de catre presedintele Jimmy Carter (1978), iar in 1995 a fost medaliat de presedintele Ronald Reagan pentru realizarile sale. A primit Premiul Nobel pentru Pace, in 1986.

Elie Wiesel a vizitat Romania in 1964 si in iulie 2002. A fost decorat de presedintele Ion Iliescu cu Ordinul National ‘Steaua Romaniei’, in grad de Mare Ofiter. De asemenea, a primit din partea presedintelui Academiei Romane, Eugen Simion, insemnele academice pentru calitatea de membru de onoare al acestei institutii (ales la 6 iunie 2001).

In 2007, Editura Trei i-a publicat volumul ‘Nebuna dorinta de a dansa’ (Paris, 2006, cu titlul ‘Un désir fou de danser’), in traducerea lui Doru Mares. in 2008, a publicat cartea ‘Le cas Sondenberg’.

Institutul National pentru Studierea Holocaustului din Romania ii poarta numele, iar cu ocazia vizitei sale in Romania a fost inaugurata, in orasul natal, o casa-muzeu, ‘Elie Wiesel’. Elie Wiesel a murit la domiciliul său din Manhattan la vârsta de 87 de ani.

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

To Top
// Infinite Scroll $('.infinite-content').infinitescroll({ navSelector: ".nav-links", nextSelector: ".nav-links a:first", itemSelector: ".infinite-post", loading: { msgText: "Loading more posts...", finishedMsg: "Sorry, no more posts" }, errorCallback: function(){ $(".inf-more-but").css("display", "none") } }); $(window).unbind('.infscr'); $(".inf-more-but").click(function(){ $('.infinite-content').infinitescroll('retrieve'); return false; }); $(window).load(function(){ if ($('.nav-links a').length) { $('.inf-more-but').css('display','inline-block'); } else { $('.inf-more-but').css('display','none'); } }); $(window).load(function() { // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' }); $('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); }); });