News

Fabrica de bere Grivița, de la furnizorul Casei Regale la afacere imobiliară

Un comunicat de presă anunța sec astăzi, 12 iulie că o companie lituaniană de dezvoltare imobiliară a cumpărat cu 5 milioane de euro 11.000 de metri pătrați din terenul fostei Fabrici de Bere Grivița pentru a realiza un proiect mixt de clădiri noi de birouri și rezidențial. Nu poți să nu tresari la auzul acestor vești, mai ales dacă știi ce a însemnat Fabrica de Bere Grivița.FabricadebereGrivitademolata-FotoAlexandruDolea

loading...

Pentru cei care nu știu, fabrica a fost ridicată în 1869 la marginea Bucureştiului. Era printre primele din România, iar neamţul care a construit-o -Erhard Luther-a adus cu el reţetele de bere din Germania. În scurt timp, berea fabricată aici a devenit cea mai căutată băutură din hanurile şi restaurantele din Bucureşti. La doar câţiva ani de la inaugurare, fabrica a câştigat titlul de furnizor al Curţii Regale.

Mai târziu, pe la 1970-1975, i-au zis fabrica Gambrinus şi aşa a rămas până în 1990, când a fost din nou privatizată şi a luat-o o fabrică olandeză. După revoluție, fosta întreprindere a fost cumpărată pe rând de două firme mari care aveau de gând să o modernizeze. 51374a9c95f9cf9f4900000aPatronii nu şi-au mai dus însă planurile la bun sfârşit. Fabrica a făcut doar rostul unor afaceri imobiliare fiind purtată de la un investitor de carton la altul. Toate acestea până când, dintr-o mândrie a industriei românești au rămas doar bucăţi din vechiul zid şi clădiri abandonate cu geamurile sparte. Iar acum, clădiri de birouri.

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

To Top