News

Finanțele infirmă zvonul lansat de un liberal. Manipularea pieței de capital? Cine plătește

Scandal uriaş pe piaţa bancară şi acuzaţii de manipulare a bursei, ca urmare a unui anunţ făcut de senatorul liberal Florin Câţu. Acesta a susţinut că Guvernul ar pregăti o taxă specială pe activele bancare de 0,5%, zvon infirmat însă rapid de Ministerul de Finanţe, potrivit Antena 3.

Oficialii ministerului afirmă că nu există o astfel de intenţie nici măcar la nivelul grupurilor de lucru din instituţie.

Totuşi, anunţul lui Câţu a avut un impact rapid pe bursă. Acţiunile celor două bănci listate au scăzut ieri cu mai bine de 3 procente. Mai multe surse din sistemul bancar, citate de money.ro, vorbesc despre o posibilă încercare de manipulare a bursei, ca urmare a anunţului făcut de senatorul liberal.

Avocatul Gheorghe Piperea, consilier guvernamental în Cabinetul Tudose, a afirmat, într-o intervenție telefonică la Antena 3, că senatorul PNL Florin Câțu ar trebui să fie mai prudent atunci când face afirmații pe teme bancare, comentând impactul pe piață al acestora.

loading...

Piperea a explicat, la Antena 3, ce înseamnă o astfel de taxă specială pe activele băncii și a arătat că introducerea acesteia nu se poate face de pe o zi pe alta, căci este o decizie politică extrem de importantă. Potrivit lui Piperea, Ungaria a introdus o astfel de taxă, însă decizia luată de guvernul de la Budapesta a fost una foarte bine gândită și îndelung dezbătută.

Totul a pornit de la liberalul Florin Catu

Guvernul PSD condus de Mihai Tudose pregăteşte o taxă de 0,5% pe activele băncilor şi ale companiilor de asigurări, de pe urma căreia ar încasa în total circa 2,1 miliarde de lei (circa 500 mil. euro), bani ce vor avea ca destinaţie acoperirea găurilor din buget, a declarat Florin Cîţu, se­na­tor PNL şi vicepreşedinte al Comisiei de buget-finanţe, în cadrul emisiunii ZF Live. Iminenţa acestei taxe a circulat în mediul finan­ciar-bancar, dar până acum niciun oficial nu a făcut vreo declaraţie în acest sens.

„Problema cea mai mare pentru acest gu­vern o reprezintă execuţia bugetară, lipsa ba­nilor la buget. Totul începe cu o campanie de de­mo­nizare a unui sector, bancar sau pensii, iar după ce ai pregătit, vii cu o taxă, pe care so­cie­ta­tea o acceptă, pentru că ei sunt cei răi. O să vină o taxă pe cifra de afaceri, pentru tot sis­te­mul financiar bancar, din ce am înţeles de 0,5%, aplicată pe active“, a precizat Florin Cîţu.

loading...
To Top