Celebritati

Franţa, Germania, Italia şi Spania îi dau peste nas lui C.T. Popescu. Ce gafă…

Impozitul pe cifra de afaceri care trebuia aplicat multinaționalelor care au grijă să plătească cele mai mici taxe a stârnit revoltă printre anumite personaje. Mai mult chiar s-a indus ideea că Guvernul printr-o astfel de măsura ar lupta împotriva capitalismului. Ce spunea CTP în urmă cu doua zile iar apoi ce măsura doresc cele mai mari state europene.

Nu de utilizatorii ei, în primul rând de cine? De ăștia care sunt mândri că sunt români. Cei care se luptă din greu, Soros, ungurii…străine, ăștia care apără România de juma’ de an, care se bat cu multinaționalele, care introduc taxa de solidaritate, impozit pe cifra de afaceri, care vin cu toate hârtiile astea de înălțat zmeuri împotriva capitalismului, împotriva occidentalismului. Toți ăștia se presupun că sunt niște buni români, toți sunt, domnul Dragnea, domnul Tăriceanu, domnul Ponta, domnul Băsescu, toți, dar absolut toți ăștia sunt niște buni români. Păi eu n-am știut niciodată ce-i aia bun român

Acum redăm o știre din Ziarul Financiar:

Franţa, Germania, Italia şi Spania vor ca multinaţionalele din IT, precum Amazon şi Google, să plătească impozit pe cifra de afaceri în loc de impozit pe profit, cum plătesc acum, au anunţat miniştri de finanţe într-o scrisoare comună, potrivit Reuters.

Franţa insistă pe taxarea acestor companii pe cifra de afaceri, iar între timp a găsit susţinere şi din partea altor state nemulţimite la rândul lor de taxele mici pe care le plătesc multinaţionalele în conformitate cu reglementările internaţionale.

În prezent, astfel de companii sunt adesea taxate pe profiturile înregistrate de subsidiare din ţări cu taxe scăzute precum Irlanda, chiar dacă veniturile provin din ţări ale Uniunii Europene.„Nu ar trebui să continuăm să acceptăm ca aceste companii să facă business în Europa în timp ce plătesc taxe minime trezoreriilor noastre”, au scris cei patru miniştri în scrisoarea văzută de Reuters.

În România, o măsură similiară din programul de guvernare al PSD a stârnit revolta multinaţionalelor şi a mediului de afaceri, care spuneau că impunerea unei astfel de măsuri ar scoate România din normele internaţionale de taxare şi ar crea un mediu fiscal ostil. Multinaţionalele susţineau că o astfel de măsură ar genera probleme fiscale şi logistice majore pentru companii. 

loading...

 

PSD a renunţat ulterior la impozitul pe cifra de afaceri şi a rămas la forma tradiţională de impozit pe profit. 

Scrisoarea, semnată de Ministrul de Finanţe al Franţei –  Bruno Le Maire, al Germaniei –  Wolfgang Schaeuble, al Italiei – Pier-Carlo Padoan şi al Spaniei – Luis de Guindos, este adresată preşedinţiei Uniunii Europene din Estonia.

Aceştia au cerut Comisiei să vină cu o soluţie care să creeze o „taxă de egalizare” a cifrei de afaceri care ar aduce impozitarea la nivelul impozitului pe profit din ţara în care s-au obţinut veniturile.

Sumele colectate ar avea ca scop să reflecte ceea ce ar trebui să plătească aceste societăţi în privinţa impozitului pe profit”, au anunţat miniştrii în scrisoare.

Le Maire, Schaeuble, Padoan şi de Guindos spun că vor să ridice problema şi altor omologi ai statelor membre, în cadrul unei întâlniri în Tallinn ce se va desfăşura în perioada 15-16 septembrie.

Actuala preşedinţie estonă a UE a programat o discuţie în cadrul întâlnirii cu privire la conceptul de „sediu permanent”, în scopul de a face posibilă impozitarea firmelor acolo unde creează valoare, nu numai acolo unde îşi au reşedinţa fiscală”. Concluziile le trageți voi.

loading...
To Top