News

Gazele din Marea Neagra. Ce vrea Orban. De ce someaza Coalitia

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, acuză majoritatea parlamentară că tergiversează adoptarea legii privind exploatările offshore.

loading...

„Am aflat cu stupoare că preşedintele Comisiei de industrii în loc să accelereze dezbaterea legii privind exploatările offshore, după o solicitare de amânare cu 60 de zile a finalizării raportului în Comisia de industrie, a venit cu un nou artificiu procedural adresându-se Biroului permanent cu solicitarea să se efectueze o analiză şi un raport pe lângă Comisia de industrii de către Comisia de administraţie şi Comisia de buget finanţe. (…)

Este o atitudine rău voitoare care are ca obiectiv tergiversarea adoptării legii privind exploatările offshore. Se ştie foarte bine că în ceea ce priveşte zăcămintele de la Marea Neagră urmează în această vară să se ia o decizie privitoare la începerea exploatării acestor resurse de la Marea Neagră care sunt extrem de importante pentru România, dar în acelaşi timp sunt extrem de importante pentru Europa ca o sursă alternativă de gaz care ar putea să reducă dependenţa energetică a Europei de Rusia.

loading...

În aceste condiţii somăm majoritatea parlamentară să nu mai tragă de timp şi să ne permită adoptarea cât mai rapidă a legii privind exploatările offshore”, a spus Orban, luni, la Parlament, după şedinţa Biroului Executiv al PNL.

Este destul de ciudat ce vrea Orban deoarece in forma actuala daca se aproba legea se intampla urmatoarele lucruri care au fost explicate de Liviu Plesoianu:

RENUNȚĂM la impozitarea veniturilor suplimentare în cazul tuturor exploatărilor maritime. Cu alte cuvinte, 0 IMPOZIT pentru tot ce obțin ca venit suplimentar companii precum OMV și ExxonMobil din extragerea și comercializarea de gaze naturale de la Marea Neagră (partea românească)!

– ÎNGHEȚĂM redevențele (adică banii pe care trebuie să ni-i plătească toate companiile care extrag și comercializează gaze naturale din Marea Neagră) la nivelul din acest an (2018). Pe toată durata exploatării, noi NU vom mai putea umbla DELOC la aceste redevențe!

– DESPĂGUBIM companiile străine! Dacă au plătit deja acest impozit pe veniturile suplimentare, companiile care extrag și comercializează gaze naturale din Marea Neagră vor PRIMI BANII ÎNAPOI!

loading...