News

Grindeanu este din nou în cărți. Decizia prin care PSD îl salvează

În această dimineaţă a avut loc ultima rundă de negocieri dintre PSD şi UDMR. Se pare că înțelegerea UDMR – Dragnea a picat iar Grindeanu are din nou șanse să rămână premier deoarece maghiarii nu vor mai vota moțiunea.

Ce s-a întâmplat? Șeful PSD a decis să nu dea curs cererilor maghiarilor. Mai mult, senatorul UDMR Cseke Attila a anunțat marți retragerea de pe ordinea de zi a plenului Senatului a proiectului de lege privind declararea zilei de 15 martie ca sărbătoare a comunității maghiare din România.

loading...

Negocierile dintre UDMR şi PSD s-au împotmolit aseară, târziu, după ce Liviu Dragnea n-a fost de acord să modifice Legea administratiei publice locale (215/2001) în forma dorită de maghiari. Mai exact, UDMR a cerut scăderea pragului de 20%, cât este in prezent, la 10% al numarului persoanelor aparţinand minoritatii nationale din totalul populatiei unei localitati necesar pentru ca autoritatile sa asigure folosirea limbii materne.

„Autonomia culturală a minorităţilor naţionale se referă la competenţa acestora de a organiza, administra şi controla educaţia în limba maternă, instituţiile culturale şi de presă, numirea sau, după caz, avizarea numirii conducerii instituţiilor învăţământului de stat cu predare în limba minorităţilor naţionale precum şi a instituţiilor culturale proprii”, potrivit unui paragraf al legii.

loading...
To Top