Guvernul amână trecerea la Euro. Soviani: Tehnocrații ne țin departe de nivelul de trai din UE
News

Guvernul amână trecerea la Euro. Soviani: Tehnocrații ne țin departe de nivelul de trai din UE

În toată agitația politică, o știre extrem de importantă cu consecințe asupra situației economice pe care o are fiecare dintre noi aproape a trecut neobservată. Guvernul Cioloș a anunțat că România nu-şi mai asumă 2019 ca anul adoptării monedei euro, fără să mai stabilească altă data când am putea trece la moneda unică europeană.

Anca Dragu, ministrul Finantelor

Anca Dragu, ministrul Finantelor

„Guvernul îşi menţine angajamentul de adoptare a monedei euro. O dată concretă va fi stabilită după realizarea unui calendar de trecere la moneda euro, care va fi finalizat până la următoarea ediţie a programului de convergenţă”, a declarant ministrul Finanţelor, Anca Dragu. Analistul economic Radu Soviani explică ce înseamnă acest lucru și care sunt consecințele pentru români.

Radu Soviani, analist economic

Radu Soviani, analist economic

loading...

“Guvernul tehnocrat, pro-european și euro-atlantic eșuează tocmai în ceea ce trebuia să însemne o integrare mai adâncă în economia UE: aderarea la zona Euro. Domnul Iohannis, care anul trecut se declara un susținător al aderării la zona Euro, uite că este plesnit tocmai de către guvernul lui, care amână pe termen nelimitat aderarea la zona Euro. Efectele pe termen scurt ale amânării nedefinite a adoptării Euro? Un proces de îndepărtare și de la convergența reală către media nivelului de trai din Uniunea Europeană. Iar BNR-iștii își păstrează atribuțiile, salariile și posturile (dobânzile și cursul de schimb rămân în continuare în mâna lor, la fel ca și supravegherea care a eșuat în identificarea rețelelor de bancheri care au dat credite către Udrea, gruparea Truică sau Nelu Iordache – deși la BNR nu se referă doamna Kovesi atunci când spun că ,,este ilegal să deții informații privind posibile infracțiuni și să nu le sesizezi”). Nu e paradoxal că tocmai aceia (n.r – tehnocrații) care s-au grăbit să adopte Euro în interes personal (au căutat iar drumul le-a fost netezit către posturi la Bruxelles și se vor întoarce la acele posturi) sunt cei care decid că România nu trebuie să adopte Euro acum? Din punctul meu de vedere, acesta este cel mai mare eșec al guvernului tehnocrat de până acum: îndepărtarea de Uniunea Europeană prin amânarea pe termen nedefinit a adoptării Euro. Ceea ce văd eu ca eșec, pentru dânșii poate că a fost însă un scop”, a scris Radu Soviani pe blogul său.699877-znak-monety-euro-i-flagi-ue-657-323

În document, România nu mai anunță Bruxelles-ul că va adopta moneda euro în 2019, ci doar că își menține angajamentul de adoptare. Calendarul va fi lăsat în sarcina următorului guvern, iar noul termen va fi stabilit de către un grup de lucru și inclus în raportul viitor, din aprilie 2017.  Angajamentul trecerii la euro este inclus în Tratatul de aderare a României la UE şi a fost amânat de mai multe ori până acum.

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

To Top
// Infinite Scroll $('.infinite-content').infinitescroll({ navSelector: ".nav-links", nextSelector: ".nav-links a:first", itemSelector: ".infinite-post", loading: { msgText: "Loading more posts...", finishedMsg: "Sorry, no more posts" }, errorCallback: function(){ $(".inf-more-but").css("display", "none") } }); $(window).unbind('.infscr'); $(".inf-more-but").click(function(){ $('.infinite-content').infinitescroll('retrieve'); return false; }); $(window).load(function(){ if ($('.nav-links a').length) { $('.inf-more-but').css('display','inline-block'); } else { $('.inf-more-but').css('display','none'); } }); $(window).load(function() { // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' }); $('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); }); });