News

Ies tefeliștii în stradă la chemarea Pro Democrația? Mesajul HALUCINANT, xerox după ambasade

Pro România le-a oferit recent motive românilor ca să iasă în stradă. Mesajul este destul de bizar având în vedere că Pro Democrația era privită cu seriozitate și nu făcea acțiuni de acest gen, mai ales că el vine pe fondul unui scandal în Justiție.

În plus, ceea ce spune Pro Democrația pare identic cu mesajele transmise de Ambasadele mai multor state în România.

Știm deja ca această tendință conduce la intensificarea ofensivei împotriva drepturilor omului. De data aceasta nu sunt vizate articole de lege care incriminează actele de corupție sau abuzul de putere, cum s-a întâmplat în ianuarie 2017, ci regulile după care funcționează sistemul de justiție în România. ”Magistrați, să vă fie teamă!” pare a fi mesajul ascuns printre rândurile acestei reforme! Destabilizarea raporturile dintre puteri în stat în favoarea puterilor „politice” și anularea progreselor privind lupta contra corupției printr-o abordare indirectă sunt periculoase pentru viitorul democrației românești.

Propunerile incluse în această „reformă” a sistemului judiciar dezvăluie intenția majorității parlamentare de a elimina justiția dintre puterile din stat și de a limita independența acesteia. Trecerea Inspecției judiciare de la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) la Ministerul Public, deci sub control politic, crearea unei direcții în cadrul aceluiași minister care să urmărească „infracțiunile” săvârșite judecători și procurori, ideea de a crea cadrul juridic pentru a deschide acțiuni împotriva judecătorilor și procurilor care ar fi săvârșit erori cauzatoare de prejudicii imputate statului fac parte dintr-o strategie menită să tempereze prin frică lupta anticorupție.

În același timp, excluderea președintelui Republicii din procesul de numire a procurorilor șefi se înscrie într-o tentativă de transformare a regimul politic semiprezidențial actual într-un regim parlamentar excesiv sub controlul șefilor de partid. Fără o reacție structurată și eficace această strategie autoritară riscă să afecteze nu doar interesele României pe termen mediu dar și lung ci și echilibrele europene”, arată Pro Democrația.

Ce au spus ambasadele care de multe ori au închis ochii la abuzurile SISTEMULUI si care acum ne predau lecții de democrație.

1. SUA 

Ambasada Statelor Unite și-a arătat îngrijorarea față de schimbările din justiție propuse de ministrul Justiției. Fără să studieze în detaliu schimbările propuse, ambasadorul Hans Klemm a emis un comunicat în care a criticat modificările.

loading...

Franței 

Emmanuel Macron a afirmat într-un discurs susţinut la ambasada Franţei, că proiectul de reformă a sistemului judiciar din România „nu este corent cu voinţa de a lupta împotriva corupţiei”, precizând însă că a primit asigurări de la preşedinte şi premier de voinţa lor de a reduce corupţia.

Marea Britanie

Reacția Marii Britanii a fost una din marile surprize. Ambasada Marii Britanii la Bucureşti și-a exprimat speranţa că orice modificări în domeniul Justiţiei vor avea „rolul de a sprijini şi dezvolta progresul important realizat de România în lupta împotriva corupţiei”, lasând mână liberă instituțiilor de decizie românești.

Olanda

Olanda a avut la fel ca și în cazul Marii Britanii, o reacție surpriză.Ambasada Olandei la Bucureşti a emis un comunicat în care menționează că urmărește „cu interes” dezbaterea publică asupra propunerilor făcute, de modificare a legilor Justiţiei, procedura legislativă şi rezultatul acestor discuţii.

Comisia Europene

Reprezentanţa Comisiei Europene în România, prin vocea Angelei Cristea s-a declarat îngrijorată de faptul că modificările anunţate de Tudorel Toader ar putea afecta independenţa Justiţiei în cazul în care ar intra în vigoare. În final, Comisia Europeană a negat că a spus așa ceva, părerile fiind formate doar în România. Rămâne de văzut acum dacă tefeliștii se vor mobiliza pentru a protesta într-un mod absurd. Deși e dureros pentru ei, tinerii frumoși și liberi ar trebui să știe că oricât zgomot fac ei nu au putere decizională iar politicile de stat nu se fac sub presiunea protestelor.

loading...
To Top