News

Începutul sfârșitului? PROBLEME pentru Koveși și Lazăr. Dragnea şi Tăriceanu decid dacă….

Liderii coaliţiei de guvernare, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, vor decide, luni, dacă îşi vor exercita prerogativele de preşedinţi ai celor două Camere pentru a sesiza CCR în privinţa unui conflict juridic de natura constituţională între Parlament şi Ministerul Public.

Decizia politică de a sesiza CCR, în baza prerogativelor ce le revin, ca preşedinţi ai Camerei Deputaţilor şi Senatului, are la bază propunerea avansată în acest sens de Comisia parlamentară de anchetă a alegerilor din 2009, care a acuzat faptul că refuzul Parchetului de a transmite comisiei documentele din Dosarul „Sufrageria lui Oprea” încalcă legislaţia penală şi Constituţia.

„Am decis să avem în vedere o sesizare a preşedinţilor celor două Camere – pentru ca aceştia au prerogativele – pentru a sesiza Curtea Constituţională cu un eventual conflict juridic de natură constituţională între cele două instituţii ale statului, respectiv Ministerul Public şi Parlament, pentru faptul că documentele solicitate nu au fost înmânate Comisiei parlamentare de anchetă”, a precizat, joi, preşedintele Comisiei de anchetă parlamentară a alegerilor din 2009, deputatul PSD Oana Florea.

Ea a menţionat că a avut o discuţie telefonică, miercuri seara, în acest sens, cu liderul PSD, preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea.

„Cu siguranţă se va face o discuţie, aşa cum am discutat şi cu domnul Dragnea, luni în şedinţa de coaliţie, având în vedere că este o decizie politică – se va discuta oportunitatea sesizării CCR pe conflictul juridic”, a menţionat Florea.

Ea a precizat că o decizie a CCR va aduce lumină în acest caz.

loading...

„Eu voi fi acolo (la şedinţa coaliţiei, n.r.), voi susţine argumentat, juridic, faptul că ne aflăm în situaţia de fapt ca cele două instituţii să se afle într-un conflict de natură constituţională, eu cred că o decizie a CCR ar aduce lumină în acest aspect şi ar fi folositoare şi pe viitor”, a mai spus Oana Florea.

Pe de altă parte, Comisia de anchetă a alegerilor din 2009 a trimis, anterior, în cursul zilei de miercuri, o scrisoare procurorului general Augustin Lazăr în care susţine că refuzul de a furniza documentele din Dosarul „Sufrageria lui Oprea” încalcă legislaţia penală şi Constituţia.

„Îi transmitem procurorului general Augustin Lazăr că refuzul de a furniza documentele solicitate către o comisie parlamentară de anchetă (documentele din Dosarul 213/P/2017, înregistrat în luna aprilie la Parchetul General cu privire la „sufrageria lui Oprea –n.r.) încalcă atât Constituţia, cât şi Legea 544, jurământul de credinţă pe care procurorii îl depun şi Codul de procedură penală”, a declarat, la acel moment, preşedintele Comisiei, deputatul PSD Oana Florea, pentru MEDIAFAX.

Pe de altă parte, procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat, referitor la solicitarea Comisiei parlamentare de anchetă de a clarifica anumite aspecte privind alegerile electorale din 2009, că instituţia pe care o conduce nu sfidează alte autorităţi, precizând că „cererea ridică o problemă de drept”.

„Ministerul Public este preocupat de respectarea principiului cooperării loiale între instituţiile şi autorităţile statului şi nu are intenţia de a sfida alte instituţii, în pofida speculaţiilor sau interpretărilor emoţionale lansate în spaţiul public”, a explicat Lazăr, care a arătat că solicitarea Comisiei parlamentare de anchetă a unor aspecte privind alegerile electorale din 2009 este în analiză, urmând să fie clarificată în perioada următoare.

„Cererea ridică o problemă de drept, respectiv definirea limitelor legale şi a cadrului cooperării loiale, care trebuie să se facă cu respectarea Constituţiei şi a legilor în vigoare, având în vedere specificul activităţii judiciare. Ma mult, la paragraful nr. 38 din Decizia Curţii Constituţionale nr. 430 din 21 iunie 2017 se prevede că activitatea unei comisii de anchetă nu are nici o tangenţă cu o anchetă judiciară”, a scris Lazăr, pe pagina de Facebook a Ministerului Public.

Parchetul General anunţa, în 14 iulie, într-un comunicat de presă, că nu poate trimite Comisiei de anchetă a Parlamentului copia dosarului ce vizează organizarea alegerilor din 2009 şi rezultatul scrutinului prezidenţial, pentru că legea nu permite furnizarea de informaţii ce fac obiectul unei cercetări penale.

loading...
To Top