Întâlnirea Iohannis – Trump: Vorbe frumoase care nu aduc nimic concret
News

Întâlnirea Iohannis – Trump: Vorbe frumoase care nu aduc nimic concret

Un discurs excelent al președintelui Klaus Iohannis, asta se poate spune după conferința de presă a celor doi șefi de stat — și cu asta va rămane pozitiv România după întâlnirea de la Casa Albă, potrivit jurnalistului Dragoș Dumitriu care noteaza acestea într-un editorial. El spune  în ciuda excelentei prestații a lui Iohannis, dar și a jovialului sprijin al lui Trump, presa americană nu l-a băgat în seamă pe președintele român, concentrându-se pe scandalul legat de dezvăluirile fostului șef al FBI.

loading...

Presa română prezentă a reușit însă să se remarce printr-un așa-zis jurnalist, mai curând un propagandist al temei antiguvernamentale, insistând pe „corupția” care are împiedicî relațiile cu SUA, dorind să știe dacă SUA vor susține în continuare „lupta anticorupție”. Trump a dat din cap, trecând cu o aprobare de complezență peste capitolul respectiv. Un alt moment ridicol a fost creat de reprezentanta televiziunii publice, TVR, care l-a întrebat pe Trump de „pericolul rus”. Președintele american nici măcar nu a răspuns la o asemenea întrebare. Tema a fost reluată și de un ziarist american, care a vorbit de „agresiunea rusă”, dar de asta președintele Iohannis a fost cel care a dat un răspuns diplomatic, elegant.

loading...

Un moment extrem de delicat l-a constituit însă declarația lui Donald Trump în privința Qatar, condamnarea fermă și amenințătoare lansată de liderul american punând NATO — și mai ales România — într-o situație dificilă. „cerem Qatarului să oprească finanțarea terorismului”, a spus Trump, în timp ce Turcia, cea mai puternică armată NATO după cea americană, și cea mai puternică din regiunea noastră, susține țara islamică.

Concret, rezultatele pozitive concrete pentru România rămân în domeniul iluziei, în schimb aspectele conrete de partea americană le vom afla treptat, dar real — conform „real politics”-ului american. Până una alta, e de meditat și la ideea lui Trump de a face niște socoteli retroactive, în sensul că țările NATO nu au plătit cât trebuia în trecut — iar în rest, am menționat că, în paralel cu întâlnirea de la Casa Albă, în aceeași zi, mesagerul cercurilor puterii americane, George Friedman, se întâlnea la București cu șeful partidului de guvernămant român, Liviu Dragnea.

loading...
To Top
// Infinite Scroll $('.infinite-content').infinitescroll({ navSelector: ".nav-links", nextSelector: ".nav-links a:first", itemSelector: ".infinite-post", loading: { msgText: "Loading more posts...", finishedMsg: "Sorry, no more posts" }, errorCallback: function(){ $(".inf-more-but").css("display", "none") } }); $(window).unbind('.infscr'); $(".inf-more-but").click(function(){ $('.infinite-content').infinitescroll('retrieve'); return false; }); $(window).load(function(){ if ($('.nav-links a').length) { $('.inf-more-but').css('display','inline-block'); } else { $('.inf-more-but').css('display','none'); } }); $(window).load(function() { // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' }); $('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); }); });