News

Iohannis nu o mai ține în brațe pe Kovesi: Nu am afirmat că nu există indicii despre un eventual plagiat

Preşedintele Klaus Iohannis a respins vineri acuzaţiile preşedintelui Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România (UNJR), Dana Gârbovan, legate de ingerinţa în problemele justiţiei după ultimele declaraţii legate de şefa DNA, Laura Kovesi, spunând că le vede ca fiind în nota campaniei pentru CSM. De asemenea, Iohannis spune că i-au fost răstălmăcite cuvintele în cazul Kovesi.

El a susţinut că declaraţia legată de un eventual plagiat al şefei DNA i-a fost ”răstălmăcită”, întrucât nu ar fi afirmat că nu există indicii despre un eventual plagiat, ci că în urma discuţiei cu Laura Koveşi el personal nu a avut indicii să creadă că este o problemă.

Şeful statului i-a îndemnat pe cei care au suspiciuni şi indicii legate de un eventual plagiat să sesizeze instituţiile statului.

El a reluat ideea că ”multe persoane acuzate sau condamnate îşi descoperă vocaţia de scriitor”, folosind denunţurile în lupta politică, motiv pentru care trebuie să se spună clar dacă acuzaţiile sunt fondate sau nu.

loading...

Întrebat în legătură cu faptul că CNATDCU nu va analiza teza de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi, Iohannis a răspuns: ”Credeţi-mă că urmăresc cu mare atenţie – sper că nu reveniţi la interpretarea acestei sintagme, dar nu mă simt chemat să intru în aceste detalii”.

Preşedintele Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România (UNJR), Dana Gârbovan, a declarat, referitor la cererea de urgentare a dosarelor făcută de şeful statului, că „dacă este vorba de dosare punctuale, este o chestiune absolut nefirească”.

„Dacă este vorba de dosare punctuale, din punctul nostru de vedere este o chestiune absolut nefirească şi arată exact o mentalitate greşită a modului în care Executivul şi celelalte puteri ale statului se raportează la procurori. Şi fac aici o paranteză pentru că la întâlnirea trecută pe care am avut-o am avut surpriza să aflăm că ministrul Muncii spunea «mă aşteptam ca procurorul general să mă sune», pe o chestiune administrativă, într-adevăr.

Acest lucru arată că este necesar să se delimiteze inclusiv la nivelul numirilor la vârful structurilor de parchet partea politică ce include preşedintele şi ministerul Justiţiei, pentru a avea o reală separare a celor două puteri. Altfel ajungem la aceste chesiuni când fie preşedintele, fie prim-ministrul, fie ministrul Justiţiei consideră că este legitim să ceară socoteală procurorilor pentru anchete”, a declarat preşedintele Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România (UNJR), Dana Gârbovan.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri seara, întrebat dacă el consideră că se impune o demisie a procurorului-şef al DNA Laura Codruţa Kovesi, că nu trebuie să vorbim despre nicio demisie atâta vreme cât, deocamdată, nu există niciun indiciu că ar fi plagiat.

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

To Top