Life

Irimescu duce cu vorba apicultorii care solicită sprijin, dar anunță sancțiuni pentru ei

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, intră tare în apicultori și anunță sancțiuni pentru crescătorii de albine. Situația este una foarte ciudată având în vedere că apicultorii români au solicită sprijinul Ministerului Agriculturii pentru a face față „situației disperate” din acest an, în care ploile excesive și vremea nefavorabilă au redus semnificativ producția de miere și au afectat familiile de albine, susținând că 2016 va fi un „an dezastruos”, unul dintre cei mai slabi din ultimii 30 de ani.

Practic, în loc de sprijin se oferă sancțiuni? Cât despre ajutor, Irimescu a spus că pregătește un ajutor financiar pentru apicultori în perioada următoare, dar nu a mai detaliat însă despre ce este vorba.

„La miere, vreau să fac ceea ce este corect. O maximă spune că Guvernul trebuie să facă ce este bine pentru popor, nu ce vrea poporul. Deci în acest sens procedez. Au fost discuții foarte mari despre miere și despre metodele de falsificare. Apicultorul pune zahăr în stup, albina procesează zahărul și face miere și este miere procesată de albine. Existe metode de depistare a acestor falsificări. Autoritățile statului trebuie să facă determinări cât mai multe, să reușească să scoată de pe piață aceste falsuri. Au fost discuții și încercăm să îndreptăm lucrurile. Au fost dezbateri în Consiliul miniștrilor agriculturii de la Bruxelles pe această temă. Să nu vă spun că 30% din uleiul de măsline este falsificat. Sunt oameni care încearcă să câștige bani din această practică”, a spus Irimescu citat de Agerpres, la conferința „Absorbția finanțărilor europene — șansă de modernizare pentru România”, organizată de ziarul Bursa.

loading...

Reamintim că la mijlocul acestei luni, președintele Asociației Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea, declara, că apicultorii români solicită sprijinul Ministerului Agriculturii pentru a face față „situației disperate” din acest an, în care ploile excesive și vremea nefavorabilă au redus semnificativ producția de miere și au afectat familiile de albine, susținând că 2016 va fi un „an dezastruos”, unul dintre cei mai slabi din ultimii 30 de ani.

„Suntem într-o situație disperată, între faliment și supraviețuire, pentru că nu s-a făcut nimic din cauza ploilor. Dăm suplimente nutritive, zahăr și hrană albinelor, practic le stimulăm în perioada în care trebuia să fim la cules la rapiță și la salcâm, iar teiul este aproape terminat. Am făcut niște cheltuieli extraordinare și apicultorii nu mai au efectiv ce să le dea albinelor să mănânce. Va fi un an dezastruos. Eu sunt din 1985 în această structură și nu am mai întâlnit așa ceva, iar mulți apicultori mai vârstă au spus că nu li s-a mai întâmplat niciodată ca în perioada de rapiță, de salcâm sau de tei să stea cu sticla de sirop și să le dea de mâncare albinelor. Practic, anul acesta am dat de trei ori mai multă mâncare decât într-un an normal, respectiv peste 15 kilograme de zahăr sau sirop pe familia de albine ca să le menținem în viață, nu ca să facem producție”, a arătat Fetea.

Acesta a precizat că au solicitat în urmă cu trei săptămâni ajutorul Ministerului Agriculturii pentru acordarea unei scheme de minimis în sector, dar deocamdată nu au primit răspuns.

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

To Top