News

Judecătorii – făcuți ”albie de porci” într-o publicație cunoscută: Trec fără ruşine de partea infractorilor

Judecătorii români au fost jigniți în ultimul hal. Editorialistul George Mioc (cunoscut ca #rezistent) scrie în România Liberă că legislația este modificată, pas cu pas, în favoarea infractorilor – cu semnătura președintelui Iohannis, Curtea Constituţională distruge ce mai rămâne, iar judecătorii trec fără ruşine de partea infractorilor. Iar asta nu este tot.

Acesta mai scrie în mod stupefiant că atunci când DNA-ul a devenit activ şi a început să-i aducă pe marii corupţi în faţa Justiţiei: magistraţii tergiversau procesele, în speranţa că faptele se vor prescrie, iar când erau obligaţi să dea soluţii erau cât se poate de înţelegători, în loc să dea un exemplu care să descurajeze. Redăm câteva pasaje din editorial iar la sfârșit concluziile le trageți dumneavoastră.

”Este adevărat, tentativa de a face praf intr-o singură noapte – nu în două, cum anticipa doamna Stanciu – lupta anti-corupție a eșuat pentru că peste 500.000 de oameni au ieșit in stradă. Dar, intre timp, PSD a schimbat tactica, iar rezultatele se văd.

Legislația este modificată, pas cu pas, în favoarea infractorilor – cu semnătura președintelui Iohannis – Curtea Constituţională distruge ce mai rămâne, iar judecătorii trec fără ruşine de partea infractorilor. Am văzut acest fenomen în anii 2005-2008, când DNA-ul a devenit activ şi a început să-i aducă pe marii corupţi în faţa Justiţiei: magistraţii tergiversau procesele, în speranţa că faptele se vor prescrie, iar când erau obligaţi să dea soluţii erau cât se poate de înţelegători, în loc să dea un exemplu care să descurajeze. În ultimele săptămâni, judecătorii au luat câteva decizii memorabile:

Fostul primar al Constanţei, Radu Mazăre, a fost condamnat la patru ani de închisoare cu suspendare (!), deşi DNA a arătat că prejudiciul din dosarul său este de peste 110 milioane de euro.

loading...

Dan Voiculescu a fost liberat condiţionat după ce a achitat între 3,75% şi 14,5% din prejudiciu (depinde cine calculează). Deşi el a fost condamnat în baza prevederilor noului Cod Penal, judecătoarea care l-a eliberat a invocat prevederile mai favorabile din codul ceauşist, din 1968.

Spre deosebire de Dan Voiculescu, Relu Fenechiu n-a achitat un leu din prejudiciu. În plus, doamna judcătoare Luminiţa Stativă, de la Judecătoria Vaslui, a decis să îi reducă 120 de zile din pedeapsă pentru cele 4 “lucrări ştiinţifice” scrise în puşcărie. Ea a ignorat o ordonanţă de urgenţă a fostului ministru al Justiţiei Raluca Prună, în care se stabilise ca un deţinut să beneficieze de o reducere de 30 de zile pentru toate cărţile scrise în penitenciar, nu câte o lună pentru fiecare dintre ele.

Exemple ar mai fi. Ar fi interesant de aflat cum a reuşit să scape fostul primar UNPR Neculai Onţanu, a cărui faptă – o banală mită de 1,4 milioane de euro – s-a prescris. Cine a tergiversat procesul?

Oamenii buni, precum judecătoarea Camelia Bogdan, cea care l-a sancţionat exemplar pe turnătorul Felix, sunt alungaţi cu pietre. Nu cred că este o întâmplare faptul că dosarul lui Sorin Oprescu este judecat cu uşile închise de către exact aceeaşi doamnă care l-a eliberat pe Dan Voiculescu”, scrie Mioc.

Amuzant este faptul că Înalta Curte de Casație și Justiție tocmai  a făcut publică motivarea pentru retrimiterea spre judecare la Curtea de Apel București a dosarului în care fosta judecătoarea Camelia Bogdan a pus sechestru pe averea a doi notari. ÎCCJ notează că fostul magistrat nu a respectat compunerea completului de judecată ceea ce a adus la afectarea gravă a actului de judecată.

loading...
To Top