News

Lazăr, ”luat la PALME” în direct de Toader. Ministrul și-a pierdut răbdarea și vorbește ”pe față”

Ministrul Tudorel Toader, a vorbit, într-un interviu acordat în exclusivitate lui Mihai Gâdea, la emisiunea „Sinteza zilei”, despre cel mai aprig război dus în culisele puterii, război a cărui miză este însăși independența Justiției.

Tudorel Toader a arătat că gestul procurorului general al României, Augustin Lazăr, de a convoca toţii şefii de parchete din ţară, la o şedinţă în care s-a votat proiectul privind modificările aduse legilor justiţiei, iese din cadrul atribuțiunilor sale legale și constituționale.

”Sigur că poate să facă, din moment ce a făcut. Întrebarea este dacă e corect ce a făcut. (…) Era în competența dânsului să convoace cei 2950 de procurori să analizeze un proiect de lege și să îl supună la vot? Categoric nu! Pentru că, pe legile justiției, avizator este CSM-ul care are o secție pentru procurori și una pentru judecători”, a spus Toader.

loading...

Ceea ce a făcut procurorul Augustin Lazăr iese din cadrul atribuțiunilor legale și constituționale, a mai spus Tudorel Toader.

Remintim că procurorul general Augustin Lazăr a convocat, recent, Consiliul procurorilor generali pentru a discuta pe tema modificărilor legislative anunțate recent de ministrul Justiției, Tudorel Toader. La scurt timp, el a menționat că procurorii nu și-au însușit propunerile de modificare a legilor Justiției deoarece acestea afectează independența Justiției.

Toader a ținut atunci să le dea o replică procurorilor, care i-au criticat dur proiectul de modificare a Legilor Justiției:

„În procedura de adoptare a unei legi, fiecare are rolul lui constituțional. Ministerul inițiază proiectul de lege, cu dezbatere publică, Guvernul și-l însușește, aprobă, eventual cu modificări, după care, dacă trece de Guvern, proiectul de lege se duce în Parlament. În acest parcurs, fiecare participant la elaborarea unei legi trebuie să își respecte limitele de competență constituțională. Procurorii nu fac legi. Eu nu am știut că avem un Parlament tricameral. Un Parlament cu Senat, Camera Deputaților și procurori care să voteze legi. Știu că procurorii aplică legea. CSM, care are secție de procurori, este cel care avizează conținutul propunerii legislative„.

loading...
To Top