News

Legătura ”de sânge” dintre România și Catalonia

Puţini ştiu că cea mai importantă femeie din Catalonia este o româncă. Marcela Topor, o vasluiancă de 38 de ani, de profesie jurnalist, este de 15 ani soţia lui Carles Puigdemont, preşedintele Guvernului catalan. Primul cuplu al Cataloniei a făcut nunta în Moldova, iar Marcela l-a învăţat pe Carles română. Dincolo de viaţa de familie, Marcela joacă un rol crucial în referendumul pentru independenţă, informează B1 TV.

Presa spaniolă a numit-o Regina Independenței. Prietenii catalani şi soţul – preşedintele Guvernului Catalan Carles Puigdemont – îi spun simplu Mars. Numele ei real este Marcela Toporşi s-a născut la Vaslui.

Jurnalistă la publicaţia El Punt, prezentatoare de televiziune şi traducătoare de limba engleză, românca spune că nu este speriată de statutul politic al soţului său. Marcela i-a fost alături lui Puidgemont în toate proiectele politice.

Jurnalista româncă s-a implicat inclusiv în campania pentru referendumul și l-a însoțit pe Puigdemont, și el fost jurnalist, la mitingurile proindependență. S-a obșinuit inclusiv cu criticile venite odată cu statutul ei de primă doamnă.

loading...

”Este o oportunitate enormă, pe care nu mi-aş fi imaginat-o vreodată. E o mare onoare şi o mare responsabilitate. De asta criticile nu mă afectează”, declara Marcela Topor.

Marcela Topor a ajuns în Spania în anii 90, la un festival de teatru organizat în Girona. Acolo l-a cunoscut pe Carles, care era directorul Casei de Cultură din oraş în acel moment.

După festival, s-a întors în România, să îşi continue studiile de limbi străine la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași. A ţinut însă permanent legătura cu Puigdemont şi a făcut naveta Moldova – Catalonia.

S-au căsătorit civil în anul 2000 în oraşul la Girona iar nunta au făcut-o la Iaşi cu o ceremonie în rit ortodox.

loading...
To Top